Limun je prepoznatljiv kao najpoznatija namirnica širom svijeta, zbog svojih brojnih zdravstvenih svojstava, i njegove svestranosti u kuhinji. Sok limuna ima vrlo poseban okus i koncentrira mnogo hranjivih tvari i antioksidanata od suštinskog značaja za pravilno funkcioniranje organizma, tako da je od davnina limun komponenta u stotinama recepata i lijekova.

[umetnime]

Kao što je već rečeno, antibiotička i antivirusna svojstva limuna prepoznatljiva su godinama. Imaju mogućnosti da uspore djelovanje različitih mikroorganizama, koji uzrokuju infekcije i bolesti. Osim toga, dokazano je da su efikasni u tretmanu za crve i parazite, u slučajevima visokog krvnog pritiska i za različite nervne poremećaje.

Osim toga, nedavne studije otkrivaju limunove efekte protiv raka koji bi mogli poboljšati liječenje različitih vrsta bolesti, imajući čak veći pozitivan utjecaj od kemoterapije.

Prema podacima iz ‘Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization’ (CSIRO) organizacije iz Australije, cijeli limun može smanjiti neke vrste raka i do 50%.

Konkretno, procjenjuje se da  cijeli limun može sadržavati i do 22 antikancerogena agensa, koji uključuju:

 • Limonene (bezbojni tečni ugljikovodik sa limunastim mirisom, prisutan u limunovom ulju, ulju naranče, i sličnim eteričnim uljima.
 • Citrus pektin
 • Flavonol glykozid
 • Vitamin C

Naime, zbog alkalnih svojstava, mijenja okoliš i sprječava rak da se razmnoži u organizmu. Ekstrakt limuna ima snažan učinak protiv stanica raka, jer je u mogućnosti da ih uništi bez mijenjanja ‘normalnih’, koji je jedan od glavnih problema kemoterapije.

Više od 20 istraživanja pokazala su da jedinjenja limuna poznatija kao “limonoidi”, prisutna u velikim količinama u ovom citrusu, odgovorna za svoju antikancerogenu moć, posebno protiv ćelija koje uzrokuju rak dojke.

Iznenađujuće, čak je otkriveno da je limun i do 10.000 puta efikasniji od Adriamycin-a, lijeka koji se koristi u svijetu kao hemoterapeutski tretman da se zaustavi širenje raka.

Još jednom, najbolje od svega je da, za razliku od lijekova koji su propisani za tretmane raka, ekstrakt ovog sjajnog voće ne uništava dobre stanice, tako da je potpuno sigurno za upotrebu.

“Limonoidi”  također imaju pozitivan učinak na liječenje:

 • Raka pankreasa
 • Raka prostate
 • Raka jetre
 • Kolorektalnog raka

Tehnika smrznutog limuna može da se bori protiv malignih tumora

Kako bi se iskoristila sva antikancerogena svojstva limuna, treba ga redovito konzumirati, sa korom i sokom.

Recept:

 • Kako bi se osjetili efekti od limuna, trebalo bi da iskoristite i koru, nakon što se zamrzne limun.
 • Operite i dezinfikujte limun sa malo limunove vode i sode bikarbone ili jabukovim sirćetom. Ovo je vrlo važno jer ne znate da li je limun koji kupite uzgajan organski ili nije.
 • Poslije čišćenja, zamrznite ga i neka stoji u dubokom zamrzivaču dok ne postane „težak“ i suh.
 • Izvadite ga i izrendajte skupa sa korom.

Ovakav limun narendan s korom nema isti učinak kao limunov sok. Limunov sok sam ima odličnih pogodnosti i koristi se za otklanjanje mnogih zdravstvenih tegoba, ali kada je riječ o raku, pogodnosti limunovog soka nisu dovoljne, one su sadržane u korici. Kora limuna sadrži limonoide i druge antioksidanse u viskoj koncentraciji, i ti sastojci su važni za smanjenje i eliminisanje različitih tipova malignih tumora.

Za liječenje raka, koristite najmanje 150 grama limuna sedmično.

Izvor: healthyfoodplans.net

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.