Najpoznatiji italijanski kolač – tiramisu uspio je da posvađa dve pokrajine u ovoj zemlji. Saznajte zašto je došlo do gastronomskog rata i pogledajte recept za ovaj kultni desert.

Tiramisu, taj talijanski klasik koji se u pravilu sastoji od pahuljaste kreme na bazi jaja, Mascarpone sira i šećera, a sve skupa slojevito se slaže sa piškotama namočenim u kavu sa likerom doista je kremasti užitak koji ćete zavoljeti na prvo kušanje.

Iako se o podrijetlu tiramisua i dalje nagađa kao i o vremenu njegovog nastanka, neosporna je činjenica da su Talijani majstori kada treba napraviti nešto jednostavno i jako fino. Negdje sam čak naišla na podatak da na venecijanskom dijalektu riječ ‘tiramesù‘ znači ‘podigni me‘, što u biti ne čudi jer se u originalni tiramisu stavljaju sirova jaja, puno kave i alkohola, pa nema šanse da te komad tog sočnog kolača ne podigne

POTREBNO:

  • veliko pakiranje piškota
  • 4 žumanjka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g sira mascarpone
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml skuhane kave ili kakaa

Miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postane pjenasto. Kuhati u loncu na pari oko 10 min dok se ne počne polako zgušnjavati. Skinuti s vatre i ohladiti.

U ohlađenu kuhanu kremu dodati mascarpone i posebno izmiksano vrhnje za šlag.

Namakati piškote u kuhanu i ohlađenu kavu ili kakao, pa slagati red piškota, red kreme, red piškota pa opet krema. Posipati od gore kakao prahom.

Servirati dobro rashlađeno.

Dobar tek!

Izvor: recipeci.com

Još recepata potražite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.