Najpoznatiji italijanski kolač – tiramisu uspio je da posvađa dve pokrajine u ovoj zemlji. Saznajte zašto je došlo do gastronomskog rata i pogledajte recept za ovaj kultni desert.
Tiramisu, taj talijanski klasik koji se u pravilu sastoji od pahuljaste kreme na bazi jaja, Mascarpone sira i šećera, a sve skupa slojevito se slaže sa piškotama namočenim u kavu sa likerom doista je kremasti užitak koji ćete zavoljeti na prvo kušanje.
Iako se o podrijetlu tiramisua i dalje nagađa kao i o vremenu njegovog nastanka, neosporna je činjenica da su Talijani majstori kada treba napraviti nešto jednostavno i jako fino. Negdje sam čak naišla na podatak da na venecijanskom dijalektu riječ ‘tiramesù‘ znači ‘podigni me‘, što u biti ne čudi jer se u originalni tiramisu stavljaju sirova jaja, puno kave i alkohola, pa nema šanse da te komad tog sočnog kolača ne podigne
POTREBNO:
- veliko pakiranje piškota
- 4 žumanjka
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g sira mascarpone
- 250 ml vrhnja za šlag
- 200 ml skuhane kave ili kakaa
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postane pjenasto. Kuhati u loncu na pari oko 10 min dok se ne počne polako zgušnjavati. Skinuti s vatre i ohladiti.
U ohlađenu kuhanu kremu dodati mascarpone i posebno izmiksano vrhnje za šlag.
Namakati piškote u kuhanu i ohlađenu kavu ili kakao, pa slagati red piškota, red kreme, red piškota pa opet krema. Posipati od gore kakao prahom.
Servirati dobro rashlađeno.
Dobar tek!
Izvor: recipeci.com
Još recepata potražite klikom ovdje!
0 Comments