Ubodi komaraca – kako ih se riješiti ?

U svijetu postoji više od 3000 vrsta komaraca. Često se zapitamo zašto nekog komarci bodu više, a zašto nekog manje?! U nastavku ćemo otkriti nekoliko bitnih faktora koje privlači komarce, a neke od njih su :

– vizuelno primjetno – komarci se izuzetno oslanjaju na vid i prvenstveno traže svoju potencijalnu metu po onome što vide. Dakle, osobe koje nose odjeću tamne boje poput crne, crvene ili modre se više ističu. Zato je preporuka da kada izlazite u šetnju nosite odjeću svijetle boje.

– ugljikov dioksid – nakon vizuelnog određivanja mete, komarac prelazi na osjet mirisa. Glavni faktor koji privlači jeste količina ugljikovog dioksida koju osoba proizvede.

– mliječna kiselina – za vrijeme pojačane tjelesne aktivnosti naše tijelo proizvodi mliječnu kiselinu a to jeste primamljivi mamac za komarce.

– voda stajačica i vlaga – poznato je da komarci vole vlagu. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju.

– cvjetni i voćni miris – treba obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda kao što su to kreme za lice i tijelo, kreme za sunčanje i ostalu kozmetiku koja se više koristi ljeti, jer upravo ti proizvodi mogu sadržavati suptilne mirise koje privlači komarce.

Ubodi komaraca i kako se odbraniti?

Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja, a odgovor leži u tome da u svojoj neposrednoj blizini sklonimo sva potencijalna staništa. Navest ćemo nekoliko korisnih savjeta u odbrani od komaraca :

1. vjetar – iz razloga što su komarci veoma slabi letači treba postaviti ventilator na prozor i tako im otežati let i na taj način ćete ih ujedno i odbiti.

2. stavljanjem mreže na prozore

3. korištenjem eteričnih ulja – poput citronele, ulja lavande, paprene metvice, eukaliptusa i druge. Eterična ulja se također mogu upotrijebiti kako bi se spriječio ulazak komaraca u prostoriju. Priprema je takva da stavite u posude sa vrućom vodom eterična ulja i to stavite na prozor, a prije spavanja kapnite na vatu dvije kapi eteričnog ulja i stavite je blizu kreveta.

4. sudržite se od češanja – češanjem ćete mjesto uboda samo nadražiti i upala će trajati duže, zato izbjegavajte češanje do krvi. Kod male djece treba biti oprezan iz razloga što češanjem mogu oštetiti kožu na mjestu uboda, a ogrebotine se lako mogu inficirati bakterijama.

Šta nanositi na ubodnu ranu ?

Postoje razni načini za ublažavanje, ali jedan od glavnih jeste da otok treba smiriti tako što ćete stavljati vrećice sa ledom na mjesto uboda. Ako je reakcija na ubod povećana, pogotovo kod male djece tada se treba konsultovati sa doktorom ili farmaceutom. Postoje razni prirodni preparati koji smiruju kožu nakon uboda. Naprimjer, ako kapnete kap lavande ili čajevca na ubodno mjesto vrlo brzo će nestati svrab i crvenilo.

Izvor : biramzdravlje.ba

Još savjeta klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.