Preslatki hrčak, koji pripada porodici glodavaca, jedan je od najpopularnijih malenih kućnih ljubimaca širom svijeta. Hrčci su slatke, čiste i zaigrane životinjice o kojima nije teško voditi brigu, što ih čini savršenim kućnim ljubimcima za sve uzraste. Spavaju danju, a aktivni su noću. Jedina žalosna stvar je kratak životni vijek, obično požive oko 2 do 3 godine, što može biti stresno za vaše mališane jednog dana. No mnogo pojedinaca smatra kako je ovo prilika da djeca nauče se odgovornosti i drugim važnim stvarima i shvate prirodne životne procese.

Kada ga nabaviti

Mladog hrčka možemo nabaviti u svako doba godine. Pri kupnji je važno paziti da je životinjica umiljata, živahna, sjajne i prilegle dlake, te vedrih očiju. Zdravom hrčku dlaka leži uz tijelo, a koža mu je neobično pomična.

Smještaj

Kavez ne smije biti manji od 35 x 25 x 20 cm. Povoljnije je kad su vratašca s gornje strane i kad se dobro zatvaraju jer hrčak je vrlo spretan i rado pobjegne. Novonabavljenog hrčka treba ostaviti dva dana na miru da se u svom novom kavezu udomaći. Važno je znati da se odrasli zlatni hrčci međusobno ne podnose. Na dno kaveza stavimo im piljevine, pijeska ili nešto slame, a kako hrčak preko dana voli spavati u kavezu stavimo i malu, najčešće plastičnu kućicu, koja će mu zamijeniti gnijezdo u prirodi. Hrčci tu često navuku zalihe hrane, a ženka će se okotiti. Kad hrčak, kojeg držimo slobodno u stanu, izgrize namještaj, moramo znati da to nije učinio da nas naljuti, već iz jednostavne potrebe da izbrusi zube. Stoga mu ne zaboravite staviti u kavez drvene oblice, zrnatu hranu ili dvopek.
Hrčci su životinje koje se mnogo kreću i treba im omogućiti da se izmore: u kotaču ili bubnju istrčat će se do mile volje.


Hrana

Hranu mu stavljamo u keramičke zdjelice, dok je vodu najbolje staviti u tlačne pojilice, koje se mogu nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama, lako vlada mišljenje da su glodavci isključivo biljožderi, to je samo djelomično točno. Kupovne mješavine zrnja (suncokret, pšenica, kukuruz) čine glavnu hranu, dok voće, povrće i zelenje zaokružuje taj jelovnik. Kao izvor bjelančevina, životinji treba povremeno ponuditi krtog mesa. Povoljna je i industrijski pripremljena hrana za pse, a maslačka, crvene djeteline, korijena repe, te raznih trava ljeti i sami možemo naći na livadama.

Čišćenje

Za razliku od mnogih malih sisavaca, hrčci uopće ne smrde. Stoga je dovoljno kavez čistiti svakog trećeg do petog dana: zamijeniti staru stelju novom i oprati hranilicu i pojilicu.

Karakteristike

Hrčak je noćna životinja: ako ga uznemirimo preko dana, uskoro ponovo ode spavati. Poput mnogih drugih pustinjskih životinja, i zlatni hrčci znaju zapasti u obamrlo stanje koje se pogrešno naziva „bolest spavanja“. Takav se „ljetni san“ zna javiti pri temperaturi od 21 – 27 stupnjeva Celzija. Prenemo li ga dok leži tako ukočeno i naoko bez života, njegove će se nožice početi trzati. Kad je hrčak izložen nižoj temperaturi – od 5 stupnjeva Celzija, može zapasti u „zimski san“. Takvu životinju možemo ponovo ‘oživjeti’ nakon 30 do 60 minuta utopljavanja. Dob od dvije godine predstavlja za hrčka već visoku starost.

zena.hr/Maid Đelilović/domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

4 Comments

Gordana Bošković · 22. Oktobra 2015. at 22:32

Sve za 10, imala, voljela, samo suviše kratko žive, to je šteta stvarno.

    Maid Delilovic · 22. Oktobra 2015. at 23:07

    Da, a divne su životnje.

Gordana Bošković · 22. Oktobra 2015. at 22:32

Sve za 10, imala, voljela, samo suviše kratko žive, to je šteta stvarno.

    Maid Delilovic · 22. Oktobra 2015. at 23:07

    Da, a divne su životnje.

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.