Bez vitamina ne možemo živjeti. To su organski spojevi koji trebaju našem organizmu za održavanje životnih funkcija. U vitamine spada i vitamin B odnosno skupina B vitamina.

Vitamin B čini 8 vitamina sa brojnim fukcijama u našem organizmu. Često ste dosada čuli termin „B kompleks“, a radi se o skupini B vitamina. Kada se termin B kompleks pojavio, smatralo se da se radi o skupini vitamina u ekstraktima riže, jetre i kvasca. Vremenom su naučnici utvrdili da se radi o ekstraktima, od kojih svaki sadrži nekoliko vitamina B. Ovi vitamini opskrbljuju naše tijelo sa energijom i nužni su za metabolizam masti i bjelančevina. B vitamini su važni za nervni sistem i doprinose očuvanju kose, kostiju i kože.


Manjak B vitamina je gotovo redovit kod odraslih i djece, posebno kod odraslih starijih od 50 godina. Razlog za ovo je stoga, što se neki nutrijenti kod odraslih starijih od 50 godina, slabije apsorbiraju.

Općenito govoreći, B vitamine naročito trebaju koristiti osobe jako podložne stresu, sportaši i stariji od 50 godina. Već nakon izvjesne upotrebe B vitamina, osjetit ćete smanjenje umora i iscrpljenosti, poboljšanje sna, nestanak nesanice,  i mnoge druge beneficije. Ukoliko se odlučite za B vitamine u tabletama/kapsulama, najbolje ih je uzimati uz obroke (radi bolje apsorpcije).

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Napitak sa kombuhom je blagotvoran za cijeli organizam - domacin.ba · 11. Oktobra 2021. at 8:45

[…] vitaminom B koji ima pozitivan uticaj na rad mozga i mentalno zdravlje ljudi. Podiže energije i pritom […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.