Veganska sarma mit ili stvarnost. Naši saradnici sa Powered by biljke napravili su orginalan recept za vegansku sarmu. Sarma je omiljeno balkansko jelo, a blogerica je napravila originalni recept i jednako ukusan kao original. Nadamo se da ćete uživati u ovom receptu i podijeliti ga sa svojim najmilijima. Dobar tek!
Sastojci:
1 velika glavica kupusa
200 g dimljenog seitana (ili dimljenog tofua)
200 g integralne riže (namočiti ju 2 sata prije)
2 mrkve
2 glavice luka
1 stapka celera (oko 80 g)
3,4 češnja češnjaka (ili češnjak u prahu)
2 žlice sojinog umaka
4 žlice integralnog brašna (može i pirovo brašno ili neko drugo bez glutena)
500 ml pasirane rajčice
svježi peršin list i začini (papar, paprika, chilli, kim, origano, vegeta, ružmarin…)
oko 1 – 1,5 kg krumpira
sojino mlijeko za pire krumpir (ovisno koliko je krumpira)
Kako se priprema veganska sarma:
- Operite i ogulite povrće. Na sitno ih nasjeckajte ili naribajte ili ih ubacite u multipraktik da se usitne pa ih prebacite u posudu i dinstajte na vodi nekih 10 min
- Za to vrijeme narežite seitan na sitne komadiće ili trakice i kad povrće bude gotovo prebacite ga u veliku zdjelu, a u posudu stavite seitan, sojin umak, malo vode i začine (češnjak u prahu, chilli, paprika, papar). Dinstajte nekih 3 min dok se dno ne osuši. Prebacite u zdjelu s povrćem.
U zdjelu dodajte namočenu, ocijeđenu rižu, ostale začine i integralno brašno. Sve dobro pomiješajte
- Uzmite glavicu kupusa i pažljivo odvajajte jedan po jedan list. Savite na tanjur i svaki isperite i stanjite onaj donji tvrđi dio lista da se sarma lakše mota.
- Na dno lonca stavite malo narezanog kupusa pa na njega slažite sarme
- Listove kupusa punite i motajte
- Kad poslažete sve sarme (bez da se raspadnu haha) prekrijte ih s još narezanog kupusa što vam je ostalo. U zdjeli sa strane dodajte vode, pasiranu rajčicu i začine. Dobro pomiješajte pa ulite u lonac, ako fali tekućine dodajte još vode do vrha. Kuhajte 40 – 50 min
- Dok se sarma kuha, ogulite i narežite krumpir na kockice. Kad se skuha ocijedite i zgnječite u pire i dodajte sojinog mlijeka po ukusu
Izvor: domacin.ba/Powered by biljke
0 Comments