Uz kvalitetne savjete zaboravite na želučane tegobe.

Tijekom svakodnevnih redovnih aktivnosti većina zbog brojnih obveza konzumira jedan ili dva obroka, što u konačnici dovodi do nagomiljavanja kilograma i opterećenja želuca i njegove osnovne funkcije.


Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće okidače kao što su masna i začinjena hrana, kontinuirana izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lijekovi i nezaobilazna Helicobacter Pylori.

Kao što se simptomi od osobe do osobe razlikuju, tako pojedine osobe zbog iznenadne boli u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na liječnički pregled. No, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustva krvi u stolici.

Izbalansirana prehrana najbolji je oblik prevencije bolova u želucu, a mediteranska prehrana optimalno je rješenje. Dosta ribe, maslinovog uljat e izbjegavanje masnoća balans je koji odgovara svakom želucu.

Prirodni lijekovi za želučane tegobe

Ako osjećate bol u želucu koja može biti popraćena mučninom ili grčevima, nastojte konzumirati što manje krute hrane. U kućnoj ljekarni trebali bi se nalaziti neki od prirodnih lijekova koji mogu umanjiti smetnje i olakšati bol u želucu.

ČAJ OD KAMILICE, BOSILJKA, NANE I KIMA

Foto: Shutterstock

Jednu do dvije jušne žlice cvijeta kamilice prelijte sa 2.5 dl prokuhane vode, promiješajte, ostavite poklopljeno 15 minuta i nakon toga procijenite i pijte u malim gutljajima. Na jednak način možete pripremiti i čajeve od drugih navedenih biljaka. 

Kamilica nije samo za čaj – pripremite ljekovite obloge, kupku, ulje…

ČAJ OD KOPRIVE

Domaća kopriva idealno je rješenje za želučane tegobe. Zagrijte vodu i prije nego proključa maknite sa štednjaka. Prelijte listove svježe ili suhe koprive, poklopite i ostavite petnaestak minuta. Procijedite i pijte polako.

TERMOFOR S VRUĆOM VODOM

Termofor koji ste napunili vrućom vodom i stavili preko odjeće zasigurno će pomoći da se mišići želuca opuste i bol smanji.

MED I CIMET ZA ŽELUČANE TEGOBE

Žličica domaćeg meda s malo praha kvalitetnog cimeta može umanjiti grčeve u trbuhu i osjećaj nadutosti.  

Saznajte koji su simptomi čira na želucu i kako se hranitia saznajte više i o raku želuca

Autor: Dubravka Šimunović

izvor: ordinacija.vecernji.hr


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.