Soli sa raznim začinima će jednostavne obroke učiniti ukusnijim i zdravijim. Začinske soli su naročito korisne za jela sa mesom, jela sa roštilja i pečenja.

Priprema začinske soli:

Pomješajte ¼ šolje suhih sastojaka sa ¾ šolje sole. Sve miksajte u blenderu. Omjere prilagodite ukusu. Mogu se kombinovati različiti sastojci. Inspiraciju možete potražiti u kupovnim začinskim mješavinama (naprimjer, mješavina za pečeno meso).

Za začinske soli najčešće se koriste sušeno bilje (ruzmarin, kadulja, origano, bosiljak i vlasac). Tako pripremljena sol će znatno pojačati i poboljšati okus, mesa, ribe, juhe, tjestenine, kokica, preljeva i umaka.
Sol od prženih orašastih plodova je odlična za povrće, rižu, juhe, umake i preljeve za salate. Može biti dodatak tijestu za hljeb i peciva.

Soli aromatizirane korom citrusnih plodova su najprikladnije za plodove mora, krompir, piletinu, rižu, ribu, tjesteninu i preljeve za salatu.

Sa solima možete miješati prah sušenih gljiva (vrganji, šampinjoni, shiitake i slično). Gljive su odlične u kombinaciji sa začinima. Probajte mješavinu sušenih gljiva, majčine dušice, bibera i muškatnog oraščića.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: www.edutorij.e-skole.hr


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.