Zašto dolazi do “zaslađivanja” krompira?

Kako bi gubici uroda bili što manji, potrebno je poštovati pravila za čuvanje krompira i njegovo skladištenje. U nastavku saznajte kako pravilno uskladištiti krompir.

Pravilno čuvanje krompira posebno je važno u vlažnim sezonama jer je tada i više bolesnih gomolja. Velika količina kiše pogoduje stvaranju dviju najčešćih bolesti krompira: plamenjače i crne pjegavosti ili paleži.

Baš se iz tog razloga koriste razna kemijska ili mehanička sredstva pri uzgoju kasnih sorti krompira čiji urod planiramo skladištiti tijekom jeseni.

Skladištenje krompira

Prilikom skladištenja krompira, tamna se pjegavost prepoznaje 1-2 dana nakon vađenja po unutrašnjim tamnim promjenama nekoliko milimetara ispod kožice gomolja.

Izgled kružno raspoređenih štetnih promjena u mesu gomolja ovisi o sorti krompira, odnosno boji mesa gomolja i sadržaju suhe tvari. Nastaje kao posljedica aktivacije enzima fenol-oksidaze, pri čemu nastaje plavičasti ili plavičastozeleni melanin. Sorte se jako razlikuju prema osjetljivosti na tamnu pjegavost mesa, a jače su oštećeni gomolji koji sadrže više suhe tvari.

Za kvalitetno i dugo čuvanje krompira potrebna su specijalna toplinski izolirana skladišta s aktivnom ventilacijom gdje je ohlađivanje krompira ovisno o temperaturi vanjskog zraka. Gomolji krompira disanjem oslobađaju toplinu i čuvanjem na hrpama neprimjerene visine, bez prozračivanja, postaju podložniji negativnim fiziološkim poremećajima i razvoju patološke truleži i gnjiloće.

Stoga, za uspješnije čuvanje krompira, gomolje prvo treba osušiti i tijekom dvotjednog razdoblja pospješiti zarašćivanje rana (idealno bi bilo pri optimalnoj temperaturi 15-18 stepeni propuhivati oko 14 dana zrak s povišenom vlagom).

U praksi se urodi krompira čuvaju u nedovoljno izoliranim prostorijama i podrumima pa zimi često dolazi do “zaslađivanja” krompira, a naročito ako se temperatura spušta na vrijednosti ispod 6 stepeni. Tek posljednjih desetak godina proizvođači stolnog ili jestivog krompira ugrađuju u skladište aktivnu ventilaciju za provjetravanje i ohlađivanje krompira.

Nakon vađenja neka krompir odstoji barem 24 sata na hrpi u sjenovitom i ne previše vlažnom mjestu. Nakon toga je dobro gomolje probrati i sortirati ih po veličini u manje drvene ili prozračne plastične sanduke, pritom odbaciti oboljele i izdvojiti mehanički oštećene gomolje. Prostorija za čuvanje gomolja mora biti dovoljno zamračena, s poželjnim rasponom temperature od 4 do 20 stepeni.

Nadamo se da smo Vam pomogli sa pronalaskom odgovora na pitanje “Zašto dolazi do “zaslađivanja” krompira?”

Izvor: savjetnici.info

Pogledajte našu ponudu domaćih proizvoda klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.