Zemlja je mjesto naseg rođenja, izvor života i mjesto na koje ćemo se opet vratiti reče nam na početku razgovora naš fojnički domaćin Salem Šehović.

Na pitanje da li je ovog proljeća išta drugačija situacija nego ranije kaže da i nije. Onaj ko je sijao uvijek sije i sada. Za njega sjemena nisu problem jer ih uvijek pripremu godinu ranije.

Vrijedni domaćin ima i par košnica pčela koje su vrijedno skupljale med sa obližnjih drveća za vrijeme našeg dolaska. Kako kaže Salem stari ljudi su se bolje snalazili i njih korona ne bi uznemirila, a i znali su iskoristiti potencijal koji pruža zemlja i poljoprivreda.

Sjeća se da su ranije sva domaćinstva imala podrume koji su bili tako pripremljeni da se i bez frižidera sve moglo skladištiti. Čak se nam je i ispričao kako se u njegovoj porodici mesko skladištilo. Naime, oni su u hladne podrume ostavljali meso koje su prekrivali žarom. Žara je spriječavala da se muhe skupljaju na meso i tako štitila od crvanja.

Iz Fojnice smo se zaputili kod našeg drugog sagovornika koji kaže da korona nije poremetila uzgoj koza i proizvodnju mlijeka, kao i domaćih jaja. Naprotiv interes za svim proizvodima je itekako porastao.

O Poljoprivredi u BiH

Poljoprivredni sektor je značajna komponenta u ukupnoj privrednoj strukturi Bosne i Hercegovine. Obzirom da u stvaranju BDV ima udio od oko 8% te je rangirana kao četvrta grana privrede. Osim ekonomskog, značaj poljoprivrednog sektora se ogleda i u socijalnim i ekološkim aspektima. Zatim formalnom i neformalnom zapošljavanju stanovništva, posebno u ruralnim područjima. Učešće poljoprivrede u ukupnoj zaposlenosti je relativno visoko i iznosi oko 19% radno sposobnog stanovništva. Uz to, veliki broj BH stanovnika se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kao dodatnim zanimanjem u cilju proizvodnje i obezbjeđenja hrane za sopstvenu upotrebu.

Potencijali poljoprivredne u Bosni i Hercegovini su veliki. Ogledaju se u povoljnim agroklimatskim uvjetima, gajenju velikog broja različitih poljoprivrednih kultura, kvalitetnom i nekontaminiranom poljoprivrednom zemljištu, proizvodima odlične kvalitete i tradicije, velikom broju autohtonih i izvornih proizvoda, tradiciji proizvodnje, znanju i trudu poljoprivrednih proizvođača. Ipak, poljoprivredni potencijali još uvijek nisu u potpunosti iskorišteni.

Najznačajnije mjesto u biljnoj proizvodnji zauzima proizvodnja žitarica. Kukuruz koji je osnovna kultura koja se koristi u ishrani stoke i pšenica kao najvažnije hljebno žito. Zatim proizvodnja krmnog bilja, potom krompira, povrća (krastavac, paradajz, paprika, kupus), voća (šljiva, jabuka, kruška), jagodičastog voća (malina i jagoda), grožđa, te industrijskih usjeva poput uljane repice, soje i duhana. 

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.