1. Grad Bihać se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Najveći je grad i upravni centar Unsko-sanske županije. Ima oko 60.000 stanovnika, koji žive na površini od 900 km².
  2. Bihać se nalazi ispod dvije planine: Plješevica i Grmeč, a kroz grad protiče rijeka Una sa pritokama, tj. rijekama Klokotom i Privilicom. Cijela dolina rijeke Une je bila jedno najrazvijenijih područja tokom Ilirskog perioda.
  3. Naziv grada Bihać znači kraljevsko dobro ili bišće.
  4. Rafting u Bihaću je jedan od najboljih u regionu.
  5. Bihać je sjedište jedne od najvećih pivovara u Bosni i Hercegovini, koja se bavi proizvodnjom dva najpoznatija brenda Preminger i Unski biser.
  6. Mljekara Meggle u Bihaću jedna je od vodećih u Bosni i Hercegovini.
  7. Gornji tok rijeke Une proglašen je prvim nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini.
  8. Najpoznatije turističke znamenitosti grada su: Kapetanova kula, Bihaćka kula, Turbe, Džamija Fethija, Bihaćki bedem, neolitsko groblje u naselju Ripač, arheološko nalazište sojenica u naselju Ripač. [umetnime]
  9. Možete virtualno prošetati gradom Bihaćem putem linka: http://innovattivo-virtualserver.info/usk/.
  10. Krajiška gostoljubivost i srdačnost su poznati širom svijeta. Obilazak grada počnite iz ulice Bedem, koja je smještena na samom ulazu u grad. Ona vas vodi duž srednjevjekovnih zidina grada. Duž kanala nalazi se najveći gradski park s platanima, gdje možete vidjeti najpoznatiji umjetnički simbol grada, statuu djevojke sa Une (photos: biscani.net)
Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje! Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.