Beograd je pored Atine jedan od najstarijih gradova u Evropi i najveća urbana cjelina na Balkanu. Smješten na ušću Save u Dunav. Beograd je važno željezničko i drumsko čvorište, međunarodno rječno i zračno pristanište ali i telekomunikacijski centar. Danas glavni grad Srbije ima oko 1,6 miliona stanovnika sa statusom posebne teritorijalne jedinice u Srbiji i autonomnom gradskom upravom sa lokalnim organima vlasti. Beograd je od davnina i važna turistička destinacija koja svim turistima, posjetiteljima i putnicima nudi cjelogodišnje zanimljive lokacije, turističke atrakcije, i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja za sve generacije. ZOO vrt, Kalemegdan i Ada Ciganlija su možda tri najposjećenija lokalita u ovom prelijepom gradu.

U Beograd na more (Beogradsko more ili Ada Ciganlija)


Popularna Ada Ciganlija ili ‘Beogradsko more’ će 25 maja 2022. godine proslaviti 63 rođendan, iako je istorija ove atraktivne lokacije mnogo starija.

Ada Ciganlija je rječno ostrvo na Savi u Beogradu. Ovo rječno ostrvo je vještačkim načinom pretvoreno u poluostrvo. To je, također, naziv za susjedno Savsko jezero nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru. Adu Ciganliju tokom ljetnjih mjeseci posjeti preko 100.000 Beograđana tokom radnih dana i čak do 300.000 vikendom zbog blizine centru, lijepe plaže i višestrukih oblika zabave.

Naziv „Ciganlija” vjerovatno potiče od keltskih reči „singa” i „lia”, koje znače „ostrvo” i „podvodno zemljište”. Naziv je dočaravao promjenljivost vodostaja Save – pri niskom je bila „Singa”, pri visokom „Lia”. Ada „Singalija” se vremenom pretvorilo u Ada Ciganlija.

Zapisi od Ada Ciganliji

U davna vremena, Ada je predstavljala daleku periferiju koja je dobijala na značaju samo tokom ratova.Jedan od najranijih zapisa ratnih dejstava na Adi Ciganliji potiče iz 1688. U sukobu turske i austrijske vojske (čiji odredi su dijelom bili raspoređeni na Adi) teško je ranjen princ Eugen Savojski, koji će tridesetak godina kasnije predvoditi austrijsku vojsku u oslobodilačkom pohodu protiv Turaka. Opet, naravno, preko Beograda – piše Neda Todorović, hroničarka beogradskih dešavanja u svojoj knjizi „Povrtak košave u Beograd”.

Drugi interesantan zapis potiče iz 1788. godine kad je glavni logor austrijske vojske (koja je držala grad pod opsadom) bio smješten upravo na Adi. U njenim redovima protiv Turaka su se borile i posebne srpske jedinice, „frajkori”, čiji su pripadnici bili i Karađorđe i Aleksa Nenadović.

Poslije oslobođenja Beograda od Turaka, Karađorđe je Adu poklonio komandantu beogradske varoši, Mladenu Milovanoviću, a knez Miloš Obrenović je nešto kasnije, 1821. godine, ostrvo proglasio za državno i narodno dobro i tako je i ostalo do današnjih dana.

Zbog ljepote, Branislav Nušić je Adu nazvao „Vodeni cvet” i tu osnovao istoimene satirične novine. Od tada, pa kroz decenije, Ada je magično privlačila disidente, umjetnike i pustolove. Svi oni su bježali iz gradskog epicentra i očarani Adom ostajali na njoj životareći na margini kao stvaraoci ili zanesenjaci. Mnogi znameniti srbijanski umjetnici bili su veliki zaljubljenici u Adu Ciganliju. Prvi među njima, Momo Kapor, posvetio joj je mnoge slike, čak i jedan roman. Na Adi su, pored njega i Peđe Ristića, dane provodili i Pavle Vuisić, Bora Todorović, Živan Saramandić, Dejan Medaković, Bogdan Tirnanić.


Prvo Evropsko prvenstvo u veslanju na Adi – Beograd

Prvo Evropsko prvenstvo u veslanju, 1932. godine održano je upravo na ovom mjestu. Beograd je bio centar Europe. Na Adi su izgrađene tribine za oko 2500 ljudi!

Ipak, 25. maja davne 1959. godine, Ada je počela da dobija oblik kakav danas poznaje. Zbog ovoga se ovaj dan slavi kao dan Ade Ciganlije.Desna, „novobeogradska” strana Savskog jezera, nekada je bila – obična livada. Pregrađivanjem desnog rukavca, 1967. godine, Ada postaje poluostrvo, okruženo nasipom i omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane.

Male kuće na drvetu su se počele praviti na Adi. Ali, tek poslednjih godina Ada postaje beogradska oaza nalik Kopakabani, sa kafićima, uređenim plažama i adrenalinskim zabavama. Ada Ciganlija prati ritam i život Beograda, pa i cijele države. Mjenjala se sa njima, propadala i oživaljavala, od ostrva postala poluostrvo, od rukavca je stvoreno jezero. Zahvaljujući istoriji jedne lokacije može se pratiti istorija grada, pa i cijele države. A Ada Ciganlija je, pored Kalemegdana, najprepoznatljivija destinacija Beograda. Ada Ciganlija je jedinstvena lokacija za zabavu i odmor, ali i uživanje u prelijepoj prirodi.

Beograd ima simbol: Beogradski zoološki vrt ili Vrt dobre nade

Beogradski zoološki vrt ili Vrt dobre nade osnovan je 1936 godine. Tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić poklonio je zemljište od 3 hektara na Kalemegdanu za potrebe zoološkog vrta u Beogradu. Vrt dobre nade je ujedno i najstariji zoološki vrt u Srbiji. Smješten je u okvirima beogradske tvrđave na prostoru Malog Kalemegdana. Vrt dobre nade ima svoj dan pa će 12 jula (Petrovdan) napuniti 86 godina svoga postojanja.

U Beogradu je prije 85 godina, na Petrovdan, osnovan zoološki vrt. Danas posjetioci na površini od oko 7 hektara mogu vidjeti oko 2.000 životinja, odnosno 270 vrsta. Beogradski zoološki vrt ujedno stalno unaprjeđuje uslove rada i realizira mnoge edukativne sadržaje (naprimjer, razne priredbe, edukativne radionice za djecu i slično . Ima prostor predviđen za djecu, osim prostora za životinje. Neki od novijih stanovnika vrta su hijene, alpake, pingivni i bijeli vukovi. Izgledu vrta doprinose brojne pješačke staze, objekti, česme, fontane, Galerija skulptura u drvetu, vrtić za prinove „Baby zoo vrt“ i još dosta toga.

Ima Beograd priču i o šimpanzi Samiju?

U vrtu se nalazi i spomenik šimpanzi Samiju, jednom od “heroja vrta”, kao što su i aligator Muja i pas Gabi. Gabi je bila ženka njemačkog ovčara koja je spasila noćnog čuvara od odbjeglog jaguara. Zbog svog podviga i širokog publiciteta, koji je nakon toga dobila, u vrtu joj je posvećen spomenik. Sami je bio mužjak šimpanze, prvi svoje vrste koji je stigao u zoo vrt 1988. godine. Samo mjesec dana nakon njegovog dolaska, Sami je pobjegao i tumarao okolnim ulicama sve dok ga najpoznatiji od direktora zoo-vrta Vuk Bojović nije umirio riječima – “Hajde Sami, idemo kući”. Bojović ga je zatim i pored prisustva policije, svojim kolima prevezao nazad u zoo-vrt. Sami je imao još jedno bjekstvo dva dana nakon prethodnog, da bi 1992. godine uginuo od infarkta crijeva. U Samijevu čast je podignut spomenik, dok je njegov metalni kavez bio izložen u vrtu dugi niz godina.

Američki aligator Muja je zvanično najstariji živi aligator na svijetu. On je 1937. godine stigao u Beograd iz jednog zoološkog vrta u Njemačkoj. Beo zoo vrt je poznat po svojoj kolekciji bijelih životinja, prvenstveno bijelih lavova, koji su 2005. godine došli iz nacionalnog parka Kruger u Južnoafričkoj Republici.Tokom Drugog svjetskog rata Vrt je dva puta bombardovan, prvo 1941. godine bombardovali su ga njemački fašisti, a zatim i saveznici 1944. godine.Skoro cijeli životinjski fond je tada uništen, a zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se poslije rata svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.Među rijetkim životinjama koje su preostale nakon bombardovanja nalazili su se nilski konj Buca i aligator Muja, koji je i danas u životu.

Beograd je prepoznatljiv po beogradskoj tvrđavi i Kalemegdan Parku

Iznad ušća Save u Dunav smještenj je najljepši je i najveći beogradski park, u kojem dominira Beogradska tvrđava. To je istovremeno najznačajniji kulturno-istorijski kompleks. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko Tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plato je, dok je Tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu; zbog toga i njegovo ime potiče od turskih riječi “kale” – grad, to jest tvrđava i “megdan” – polje. Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači “brijeg za razmišljanje”.
Preuređivanje u park otpočelo je, posle predaje Tvrđave Srbima (1867), po naređenju kneza Mihaila Obrenovića. Idejne skice za uređenje Kalemegdana napravio je prvi beogradski urbanista Emilijan Josimović. Zelenilo je zasađeno između 1873. i 1875. godine, kada Beogradskom tvrđavom komanduje pukovnik Dragutin Žabarac, ađutant kneza Miloša Obrenovića u doba njegove druge vladavine.

Plansko uređivanje Kalemegdana počinje 1890. Tada je vojska predala park Beogradskoj opštini. Ondašnji predsednik opštine Nikola Pašić odobrio je prvi kredit za uređivanje Kalemegdana od 10.000 tadašnjih dinara. Godine 1905. pristupilo se proširivanju parka, uređivanjem Malog Kalemegdana, koji se prostirao od paviljona “Cvijeta Zuzorić” do Zoološkog vrta.

Šta sve možete vidjeti na Kalemegdanu?

Prije Prvog svjetskog rata Kalemegdanski park završavao se na mjestu gdje su sada kamene stepenice (vode prema donjoj terasi). Zemljište iza ovih stepenica bilo je sve do 1929. potpuno neuređeno i obraslo u korov. Posle 1931. parkovske površine proširene su i na Gornji grad. U parku je postavljeno više spomenika poznatim kulturnim i javnim radnicima. Na Kalemegdanu su Vojni muzej, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zoološki vrt, dečiji zabavni park, veći broj sportskih igrališta, ugostiteljskih objekata i drugo.

Život na grebenu nad ušćem Save u Dunav u kontinuitetu traje više od dva milenijuma. Punih šest vijekova proteklo je od vremena kada je Beograd, prvi put u svojoj istoriji, postao prestoni grad. Jezgro oko koga se do danas oformila dvomilionska aglomeracija predstavljaju Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park.

Oni čine jedinstvenu prostornu cjelinu na kojoj su jasno vidljivi ostaci Tvrđave, podijeljene na Gornji i Donji grad, sa dva jasna stilska obeležja – elementi srednjovekovne arhitekture prožimaju se s dominantnim baroknim rješenjima karakterističnim za XVIII vek. Kalemegdanski park, Veliki i Mali, nastao na prostoru nekadašnjeg gradskog polja, mjesto je odmora i uživanja. Zajedno, Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park, predstavljaju spomenik kulture od izuzetnog značaja za Beograd, mjesto održavanja mnogobrojnih sportskih, kulturnih i umjetničkih manifestacija, mjesto zabave i razonode svih generacija Beograđana i ponovo sve brojnijih posjetilaca grada.

Ukoliko se interesujete za smještaj u Beogradu preporučujemo:

ili


NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Izvori: www.beograd.rs, www.novosti.rs , www.denvno.rs, www.glassrpske.rs ,
www.beogradskatvrdjava.co.rs www.011info.com


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.