Da je Krupa na Vrbasu priroda koja kreira pejsaže beskrajne ljepote uvjerila se i naša ekipa.

Najljepše predvečerje se provodi na lokacijama gdje priroda može disati punim plućima, daleko od urbanih sredina i ljudi koji je uništavaju. Da, istih onih koji se opet iznova vraćaju prirodi ko biva bježeći od onog što se danas zove životom dok se istinske ljepote zanemaruju.

Čitav život jednog čovjeka danas se upravo može opisati kroz stihove pjesme koje smo kao osnovci učili:

„Teče i teče, teče jedan slap

Što u njem znači moja mala kap?“

Da, taj Dobrišin Slap tako brzo protiče da nesvjesno od djeteta postaješ starac, a da nisi uspio svoju kaplju tkati. U tom tkanju života gubiš bitku sa onim što te čini sretnim i živiš nametnuti život. Ali, uvijek postoji to ali.

Nema osobe na planeti koja ne bi bila sretna i opuštena promatrajući kako se duga u vodi stvara. Ona duga koja sija i dršće u hiljadu šara, a na slapovima se to zaista i dešava.  

Od lokalnog izletišta do must visit lokacije

Krupa na Vrbasu je netaknuta priroda  gdje vas svaki slap tjera da širom otvorite oči i pogledate kako priroda kreira pejsaže beskrajne ljepote kojih se oči ne mogu nagledati, a srce ne može napuniti samo jednom posjetom.

Nekada je ovo bilo lokalno izletiše za koji je znao mali broj ljudi, a danas je to top destinacija koja se preporučuje kako domaćem stanovništvu tako i putnicima namjernicima koji na svoje Must visit liste uvrštavaju ovu destinaciju, navode iz Mape kulture.

Na slapovima se nalaze i vodenice koje su izgrađene prije oko 200 godina i na njima su lokalni stanovnici zarađivali za život. Vodenice i danas rade na istom principu. Koriste akumulaciju vode, jad, badanj dok je drveno kolo zamijenjeno metalnim. Kolo se pokreće pritiskom vode i sinhronizovano pokreće točkove koji melju žito. Neki od mlinova i danas su aktivni, a posjetioci slapova mogu kupiti brašno koje je samljeveno na prirodan način.

Gdje se nalazi Krupa na Vrbasu?

Nastojimo kroz video priloge prikazati sve ljepote BiH i rijetko ostanemo bez teksta, ali ovdje smo ostali nijemi. Nijemi jer ovo je jedna od onih lokacija gdje je svaka riječ suvišna. Posjetite i uživajte u huku koji voda kreira, a koji je nevjerovatno opuštajući. Huku koji vas tjera naprosto da se zaljubite u ovaj biser prirode koji se nalazi na 25 km od Banja Luke.

Izvor: www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.