Ukoliko nikada prije niste bili u ovoj maloj europskoj zemlji koja je prepuna kulturnih kontradiktornosti, ljudi koji vam požele toplu dobrodošlicu, kao i prelijepa netaknuta priroda, onda je definitvno morate posjetiti. Ukoliko još niste uvjereni u sve ovo, ovo je 10 zanimljivih činjenica koje će vas zadiviti o Bosni i Hercegovini, piše Novi.ba. Pa krenimo redom…

Naziv Bosna

Naziv Bosna dolazi od indo-europske riječi Bosana koja znači voda. Bosna je prepuna prelijepih rijeka, jezera i vodopada (jedan od njih ima visinu preko 300 metara), kao i obala Jadranskog mora. Herzegovina dolazi od imena Herceg Stjepan, drevnog vođe.

Sarajevo

Sarajevo je bilo domaćin Olimpijskih igara 1984. godine. Ove igre obilježile su to vrijeme jer je to bilo prvi put da jedna socijalistička zemlja bude domaćin olimpijskim igrama. Organizatori su u potpunosti iskoristili ovu priliku, te se u to vrijeme izgradilo mnogo sportskih objekata.

Tramvaji

Tramvaji koji su se prvi put koristili u Europi, bili su oni u  Sarajevu, s početkom još 1885. godine. Ova vozila javnog prijevoza su predvodile životinje, najčešće konji, a ponekad i mazge, obično po dvije koje su vozile u timu. 11 godina kasnije, Sarajevo je bilo prvi grad u Europi koji je imao potpuno električnu tramvajsku liniju.

Bosna i Hercegovina je deseta po konzumaciji kafe

Bosna i Hercegovina se nalazi na 10. mjestu u svijetu po konzumaciji kave. Bosanska kafa je dio bh. identiteta. To je simbol države i dio njene tradicije, ali predstavlja odraz gurmanskog mentaliteta ovdašnjih stanovnika.

Činjenica o BiH je sahat kula i lunarno vrijeme

Sarajevska Sahat kula je povijesno nasljeđe za koje se smatra da je jedini javni sat u svijetu po lunarnom vremenu.

Međugorje

Međugorje se nalazi u planinama u blizini Mostara. Mali grad koji je nevjerojatno popularan osobito među kršćanskim hodočasnicima. Milijuni hodočasnika su ga počeli posjećivati od 1981. godine, kada je jedna manja grupamladihu ovom selu počela objavljivat da im se ukazala Sveta Gospa. Ovo je još jedna činjenica o BiH.

Činjenica o BiH je i posljednja prašuma u Europi

Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Europi. Nalazi se u Bosni i Hercegovini, u blizini granice sa Crnom Gorom i dio je Nacionalnog parka Sutjeska.  Tu se nalazi i najviša Norveška jela s visinom od 63 metra. 1952.godine, ovo šumsko područje proglašeno je prostorom koji je neophodno znanstveno istraživati i proučavati. Prostire se na čak 1291 hektru.

Konjic

U gradiću Konjicu, koji se nalazi pored rijeke Neretve, nalazi se nuklearni bunker poznat pod nazivom Atomska ratna komanda, koji je izgrađen tijekom revolucije u Jugoslaviji i predsjednika Josipa Broza Tita. Ovo sklonište zauzima površinu od 6.500 metara kvadratnih i sastoji se od 12 povezanih blokova. Izgleda kao komplicirani labirnit, sastambenim područjima, konferencijskim dvoranama, uredima, sobama za strateško planiranje i ostalim funkcionalnim područjima. Konstrukcija i postojanje ovog bunkera bilo je tajno sve do 1990. godine, kada je konačno otkriven javnosti. Danas je u ovom bunkeru izložba suvremene umjetnosti.

Kamene kugle

Na području Zavidovića do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli koje su bile raspoređene na 11 lokacija. Fenomen ove vrste je jako rijedak u svijetu. Pored Kostarike i Meksika, mnogi se nalaze u Bosni i Hercegovini. Visoka koncentracija, s više od 20 kugli, pronađena je u mjestu Grab, oko dva kilometra od Zavidovića.

Piramide u Visokom ja poslijednja činjenica o BiH

Bosna i Hercegovina bi mogla imati piramide. To je činjenica o BiH. Neki arheolozi nagađaju od 2008. godine da se u gradu Visokom nalazi Piramida sunca.

Izvor: novi, vecernji


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.