Voda i proteini su najvažnije materije u tijelu. Doprinose osjećaju sitosti te su ključni elementi za izgradnju i obnovu tkiva (mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa uključujući srce i mozak). Mogu se naći više ili manje u skoro svakoj hrani osim u rafinisanom šećerima i mastima. Tijelo koristi vlastite mišiće kao izvor enrgije (jede samo sebe) ako osoba ne konzumira dovoljno proteina. Službena dnevna preporuka je 1,2 grama proteina po kilogramu tjelsen težine ali samo za fizički neaktivne osobe. Za zdravlje je stoga važno jesti namirnice biljnog i životinjskog porjekla.

11 namirnica sa dobrim izvorom proteina

1. Svježi sir

Pola šolje ima oko 12 grama proteina i tek 100 kalorija. Odličan je u proteinskim palačinkama. U smjesu dodajte jaja, maslac, mlijeko, prašak za pecivo i malo soli. Isprobajte u kombinaciji sa tikvicama.

2. Grah

Grah sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline. Ima malo masti te doprinosi osjećaju sitosti. Dobar je osobama koje žele skinuti višak tjelesne mase. Grah je odličan izvor proteina (osobito crni koji sadrži čak 7,5 grama proteina u pola šolje). Grah je odličan u varivima, salatama te u kombinaciji s mrkvom možete ispeći ukusnu pljeskavicu.

3. Piletina

Piletina u odresku veličine dlana ima čak 25 grama proteina. Piletina je odlična sa tortiljama a probajte krokete sa ovom svestranom namirnicom.

4. Slanutak

U jednoj šolji ima oko 15 grama proteina. Možete pržiti, kuhati ili koristiti slanutak za varivo i salatu. Slanutak je odličan sastojak namaza od humusa. Tradicionalni recept kombinuje slanutak, tahini (pasta od sesama), maslinovo ulje, bijeli luk, i začine po želji. Crveni humus se pravi od istim sastojaka sa dodtakom pečene i oguljene crvene paprike i zeleni humus sa dodacima svježih listova špinata.

5. Tuna

Tuna je dobra za finu paštetu i brzu salatu sa tjesteninom. Pečena tuna je bez premca. Konzervirana tuna je jedan od najlakše dostupnih izvora proteina današnjice. U 100 grama tune ima 30 gr proteina te omega-3 masne kiseline koje čuvaju srce.

6. Ćuretina

U 100 gr ima 29 gr proteina. U svim receptima može zamijeniti piletinu. Ima manje masti od piletine. Ova ptica je nutritivno značajno blagotvornija od crvenog mesa.

7. Leća

Pola šolje kuhane leće ima 9 gr proteina. Dobra je za probavu jer je leća bogata sa vlaknima. Utjeće na smanjenje šećera u krvi i holesterola u krvi. Povoljno djeluje na srce i krvne žile. Ima dosta vitamina B te raznih minerala (fosfor, magnezij, cink i željezo).

8. Sjemenke od tikve

Zdrave grickalice koje jamče fizičko i mentalno zdravlje. U 100 gr ima 19 gr proteina. Mogu se jesti samostalno kao zdrav međuobrok, u salatama, juhama, i drugim jelima. Ovo je izvrsna hrana osobama koej ne jedu hranu životinjskog porjekla. Sadrže prehrambena vlakna koja potiču probavu.

9. Bademi

Bademi su prirodan izvor proteina. U 100 gr ima 21 gr proteina te vitamina E i kalcija. Imaju dosta zdravih masnoća i prehrambenih vlakana za dobru probavu ključnog magnezija. Dovoljno je jesti malu šaku badema svakodnevno za dobre rezultate.

10. Tofu

U 100 grama ima 8 gr proteina i oko 75 kalorija što je pet do šest puta manje od tvrdog sira životinjskog porjekla. To je jedan od pristupačnih izvora proteina. Sadrži i vlakna, željezo i kalcij. Tofu se još zove sojin sir jer se priprema na sličan načinn kao klasični proizvodi od mlijeka životinjskog porjekla. Tofu prvo marinirajte u začinima da izvučete maksimum od ove namirnice. Može se miješati sa drugim namirnicama te kuhati, pržiti, pirjati i peći.

11. Jaje

Jedno jaje prosječne veličine ima oko 6 grama proteina. Ovisno o veličini ta količina varira od 4,9 gr (malo jaje) do 7,3 gr (veliko jaje).

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: www.milkos.ba www.mimi.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.