Sa dolaskom jeseni i čestim promjenama u temperaturi jave se reumatski bolovi u tijelu. Reuma je bolno stanje karakterisano sa bolovima u zglobovima. Reuma, stoga, ograničava pokretljivost. Donosimo Vam 3 efikasna prirodna sredstva protiv reumatizma.

Rjeđe pojave su crvenilo kože i osjetljivost kože na dodir i pokrete. Reumatske bolesti imaju isti naziv iako se međusobno razlikuju.

Degenerativni reumatizam je medicinski naziv za bolest usljed postepenog trošenja (ili propadanja) zglobne hrskavice. Drugi naziv je artroza. Česta je kod starije populacije. Pogađa zglobove kičme, koljena, kukove i prste.

Upalni reumatizam je upalno stanje zglobova ili reumatoidni artritis. Nije isto kao artroza.

Reumatoidni artritis karakteriše ukočenost tijela u jutarnjim satima i bol izražen nakon mirovanja. Više zglobova otekne istovremeno. Javi se umor, malaksalost i gubitak apetita.

Postoje reumatske bolesti uzrokovane smetnjama u metabolizmu (giht i osteoporoza). Ljekovito bilje je pomoćno sredstvo za liječenje reumatizma. Može se kombinovati sa medicinskom terapijom.

Šta travari savjetuju?


Travari savjetuju:

 • u blenderu sameljite 100 grama svježeg peršina,
 • 100 grama svježeg celera,
 • jednu jabuku,
 • jednu mrkvu i
 • 5 datula.

Napitak konzumirajte svakodnevno do poboljšanja.

Travari, također, savjetuju:

 • u blenderu pomješajte 100 grama svježeg ili osušenog gaveza,
 • 100 grama korijandera i
 • 100 grama svježeg ili suhog nevena.

Potopite samljevene biljke u maslinovom ulju. Količina ulja treba prekriti bilje. Neka stoji mjesec dana na mračnom i tamnom mjestu. Procijedite kroz pamučnu gazu ili krpu. Dodajte 10% pčelinjeg voska. Smjesu prebacite u staklene tegle. Mažite svakodnevno na bolna mjesta.

Travari svajetuju:

 • u toplu vodu uspite 5 kapi eteričnog ulja lavande,
 • mente,
 • majčine dušice i
 • bora.

Vodu sa eteričnim uljima koristite za lagane masaže bolnih dijelova tijela ili kupanje.

Nutricionisti i stručnjaci smatraju da hrana može ublažiti i podstaći reumatske tegobe. Danas je poznato da namirnice bogate sa mastima podstiču upalne procese. Stvaraju supstance slične hormonima (takozvane eikozonaide) Reumatoidni artritis može biti posljedica alergije na neku vrstu hrane.

Nutricionisti savjetuju konzumaciju namirnica bogatih sa gvožđem (brokoli, grašak, kelj itd.) ali ne i suplemenata (jer pospješuju upalna stanja i podstiču bolove).


3 poznata i korisna narodna lijeka protiv reumatizma

1. Med i rakija protiv reumatizma

Pomješajte jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i rakije. Dodajte još brašan dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto mjesite sa rukama. Razvijte u okrugao oblik i stavite na bolno mjesto. Plastičnu foliju stavite preko tijesta. Pričvrstite sa maramom ili zavojem. Ostavite preko noći.

2. Jajima od prepelice protiv reumatizma

15 svježih jaja od prepelice stavite u staklenu teglu. Uspite sirće. Ostavite na toplom mjestu dok se ljuske potpuno ne ratsvore. Potom dodajte 100 grama svježeg putera. Mješajte dok ne dobijete kompakttnu masu. Sa ovim melemom svakodnevno namažite bolna mjesta.


3. Glina sa limunom

Ogulite dva limuna i sameljite u blenderu. Dodajte jendo bjelanjce i zelenu glinu u prahu. Mješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u debljem sloju na pamučnu gazu. Stavite na bolna mjesta. Preko toga stavite aluminijsku foliju i pokrijte sa peškirom ili maramom. Ostavite preko noći. Ujutro skinite kompresu i bolno mjesto isperite sa toplom vodom. Namažite sa uljem.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.