Poznata je istina da je šećer prisutan i tamo gdje ljudi misle da nema šećera. Gazirani i negazirani sokovi su prepuni šećera. Šećer je prisutan u mesnim prerađevinama, tijestu i mnogim drugim jelima. Postoje vještački zaslađivači koji nemaju kalorija, ali prema istraživanjima ovi proizvodi mogu uzrokovati gojaznost. Dobra vijest za sve ljude koji vole i trebaju šećer je da postoje zdrave i slatke namirnice koje su u potpunosti zamjena za šećer.

Kokosov šećer je dobra zamjena za šećer

Kokosov šećer je šećer od kokosove palme. Ovaj šećer je u cvijetu kokosa. Prepun je kalija, magnezijuma, cinka i drugih minerala te vitamina B1 i C. Povoljno utiče na stepen šećera u krvi. Ima blagi okus karamele te diže nivo enrgije u tijelu.

Javorov sirup

Javorov sirup sadrži više od 54 različita hranjiva jedinjenja rema istraživanjima. Zahvaljujući ovim jedinjenjima može se sprječiti dijabetes, cancer i upalni proces. Javorov sirup se može koristiti u preljevu za palačinke ili salate, ili kao dodatk u smoothie i slično.

Stevija je dobra zamjena za šećer

Stevija je latinoamerička biljka čiji se žbunasti listovi koriste kao prirodni zaslađivači. Sadrže vitamine, minerale i antioksidanse. Stevija ne sadrži kalorije pa je zdrava i korisna biljka. Stevija se može kupiti u tečnom ili praškastom obliku. Pogodna je za zaslađivanje napitaka ili hrane.

Malteks

Malteks-je crni zaslađivač koji je nusprodukt tokom prerade šećera. Sadrži željezo, magnezijum, minerale i vitamin B6. Koristi se u receptima koje koriste špinovanje, ili u slatkišima te receptima za glazuru ćuretine i piletine.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.