Čajevi spadaju u najzdravija i najomiljenija pića diljem svijeta. Spadaju u najzdravije stimulasne i mnoge prednosti su povezane sa konzumiranjem ovog napitka. Znate li koje 4 vrste čaja se najčešće koriste?

Zeleni čajevi pronalaze mjesto u listi 4 vrste čaja koje se najčešće koriste

Poznati po izuzetnim antioksidativnim dejstvima. Djeluju kao „čistači“ tijela smanjujući (uništavajući) prisutnost slobodnih radikala. Popravljaju oštećenja nastala dejstvom slobodnih radikala. Zasluge su date polifenolima kojima obiluje zeleni čaj (pogotovo polifenol sa nazivom ECGC). Redovnim ispijanjem 3-4 šolje zelenog čaja dnevno tijelo se osjeća mlađe, zdravije i ispunjenije sa energijom.

Crni čajevi

Štiti srce (jer snižava LDL) i smanjuje kardio-vaskularne bolesti. Jača protok krvi čime se sprječava pojava fatalnih krvnih ugrušaka. Dokazano je da crni čajevi smanjuju rizik od bolesti koronarnih arterija za čak 50%. Sadrže više taina (kofeina) što pomaže jačanju koncentracije i većoj izdržljivosti. Djeluje antivirusno i antibakterijski. Smanjuje karijes na zubima. Ima antioksidativna dejstva. Odlična je zamjena za crnu kafu.

Bijeli čajevi

Bijeli čajevi su poznatiji kao najjači antioksidansi te najbolji čistači jetre. Ovi čajevi su čuvari zdravlja. Jedna šolja bijelog čaja ima efekat čišćenja tijela od toksina kao naprimjer 12 čaša svježeg soka od naranče. Bijeli čaj sadrži najveću količinu katehina, povećanu količinu teobromina i galične kiseline. Sadrži amino-kiseline L-teanin koja djeluje na relaksaciju i dobro raspoloženje. Bijeli čaj ima drugi naziv „eliksir ljepote, dugovječnosti i zdravlja“.

Žuti čajevi spadaju u 4 vrste čaja koji se najčešće koriste

Žuti čajevi su ubojice  masnoće. Idealan je za probleme sa viškom tjelesne težine i čišćenjem masnoće u krvi. Ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Žuti čaj je toliko učinkovit da se pijenjem ovog čaja gubi 2 kilograma težine u 7 dana. Antioksidansi u žutom čaju su vrste katehina/polifenola koji se smatra jednim od najjačih antioksidanata prisutnih u hrani.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.