Kora od citrusnog voća se može koristiti za pripremu sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća.


1. Usitnite limunovu koru pa ovom smjesom napunite staklenu teglu. Dodajte do vrha bijelo sirće. Teglu zatvorite sa plastičnim poklopcem. Ostavite do 3 sedmice na tamnom i hladnijem mjestu. Procijedite smjesu po isteku vremena. Pola šolje sirćeta razblažite sa istom količinom vode. Ovu smjesu koristite za uklanjanje mrlja i fleka od kamenca sa elemenata u kupatilu i česmi u kuhinji. Smjesu ne upotrebljavajte na osjetljivim površinama.


2. Napravite mješavinu od jednakih dijelova soli i limunovog soka. Sa ovom smjesom premažite posude od nehrđajućeg čelika (koje sa unutrašnje i vanjske strane ima mrlje i fleke). Te površine, potom, istrljajte sa limunovom korom. Isperite sa vodom.


3. Kuhalo do vrha napunite sa vodom. Ubacite nekoliko komada limunove kore. Kuhalo, potom, kuhajte do tačke ključanja. Ova procedura podstiče uklanjanje kamenca.


4. Sjedinite usitnjenu koru od limuna, naranče i limete. Stavite komade u manju posudu. Posudu stavite u frižider. Tako se odstranjuju/neutrališu neprijatni mirisi iz frižidera.


5. Skuhajte jedan litar vode s dodatkom limunove kore, kore od mandarine i grejpfruta. Procijedite. Tečnost uspite u bocu sa raspršivačem. Koristite sredstva za čišćenje sa korom od citrusnog voća za osvježenje prostorija u domu.

Naslovna fotografija: www.drgifing.com


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.