Porodica Kadić njeguje tradiciju ovih prostora izradom unikatnih suvenira sa bosanskim motivima koristeći dekorativne primjere od prirodnih materijala koji potiču iz bogate i duge bosanskohercegovačke tradicije. Više o samoj izradi, kao i iskustvima rekao nam je Amar Kadić koji i nakon završetka fakulteta, koji privodi kraju, planira nastaviti raditi ovu djelatnost. Njegov interes za obradu drveta kreće već od malih nogu kada je, kao mali dječak, svoje vrijeme provodio sa babom u stolarskoj radionici. Kaže da je babo iskusan stolar, dok mama ima više sklonosti ka umjetnosti, a on je, uz talenat i naporan rad, to dvoje iskombinovao i vremenom usavršio. Vidjevši da u ponudi dominiraju suveniri iz drugih zemalja, odlučio je svojoj okolini ponuditi originalan i kvalitetan suvenir koji će imati svoju namjenu i svoju priču. Izadom unikata sa bosanskim motivima, koji potiču iz naše duhe i bogate prošlosti, porodica Kadić čuva i njeguje tradiciju ovih prostora.

[umetnime]

Rade sa raznim vrstama drveta, ali najviše koriste jasen i javor. Za obradu drveta koriste ručne mašine sa kojima obrađuju i dorađuju svoje radove. Svakom unikatu se posveti posebna pažnja i svaki se izrađuje zasebno. S obzirom da postoje procedure farbanja i sušenja, jedan dan aktivnog rada je dovoljan da se izradi jedan prosječan rad. Važno je napomenuti da su boje, koje Kadići koriste pri finalnoj obradi, ekološke, a lakovi su na vodenoj bazi. 10606375_790675860953999_3078706314511377305_n

Najtraženiji proizvodi su bosanska kanata i bosanski pendžer, koji osim dekorativne imaju i praktičnu primjenu, mogu se koristiti kao kutija za smještaj ključeva. Amar kaže da je kupcima zanimljivo sve što se veže za prošlost, tradiciju i kulturu ovih prostora, te sa sigurnošću može reći da su njihovi unikati otišli širom Evrope, pa i svijeta. Također izrađuju suvenire sa motivima i posvetama po želji kupca. Bez obzira na to da li su mušterije domaće ili iz dijaspore iskustva su pozitivna jer su mušterije prepoznale, i cijene, rad, kvalitet i originalnost te se lahko odlučuju za kupovinu proizvoda.
„Obišli smo čitavu našu lijepu BiH učestvujući na sajmovima izložbeno-prodajnog karaktera i mislim da smo stvorili jedan brend jer smo prepoznatljivii sa našim radovima .

“Iznimno mi je drago kad vidim sretne i zadovoljne kupce koji se vraćaju ili naručuju nešto za svoju dušu ili da obraduju sebi dragu osobu.”

Onima koji se bave sličnom djelatnošću, ili možda imaju u planu pokretanje biznisa ove vrste, Amar poručuje da sreća pomaže samo ponekad, ali rad uvijek. Ako radite nešto sa ljubavlju, uspjeh će sigurno doći, samo se mora malo pričekati.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od unikata porodice Kadić sve informacije možete dobiti na brojeve 062/242-533 i 061/ 825-948. Također, njihov rad možete pratiti i na fb-u pod nazivom Unikatni ručni radovi „KADIĆ“.

 

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.