Najstarije sarajevsko šetalište je od Bentbaše do Da Rive odnosno mosta na rijeci Mošćanici (koja je jedna od pritoka rijeke Miljacke) kod Da Rive. Dugo je oko 8 kilometara i gotovo cijelom dužinom smješteno u kanjonu rijeke Miljacke. Šetalište je zatvoreno za promet motornim vozilima, ali postoji označeni dio za bicikliste. Na samom ulazu kod Bentbaše nalazi se Mali muzej BiH, odakle počinje šetalište i „Aleja ambasadora“. Projekt formiranja aleje lipa pod nazivom “Aleja ambasadora” obuhvata  asfaltiranu šetnicu duž rijeke Miljacke (od Bentbaše do Kozije ćuprije). „Aleja ambasadora“ je duga 2.800 metara.

2017-08-28 11.51.09 2017-08-28 10.39.59

2017-08-28 11.57.17 2017-08-28 11.57.33

Dosada je zasađeno oko 200 stabala lipe. „Aleja ambasadora“ specifična je po tome, što su diplomati koji su boravili u BiH, svojim rukama zasadili po jedno stablo lipe. Ispod svake zasađene lipe je tabla sa imenima visokih dužnosnika i klupa, na kojoj potencijalni šetači mogu predahnuti. U „Aleji ambasadora“ zasađene su bijela ili srebrna lipa (lat.Tilia tomentosa), velikolisna lipa (lat.Tilia grandifolia), sitnolisna lipa (lat.Tilia parvifolia i Tilia cordata), cvjetna i druge vrste lipe. U Aleji su posađeni šimširi, dunjarice i druge biljne vrste.

Aleja je najljepša u proljeće, sve je zeleno i miriše. To je godišnje doba koje najviše volim. Sada izgleda malo tužno. Mogli su barem očistiti šetnicu od leda. Živim u blizini i vrlo često volim šetati ovim dijelom. Ponekad se pitam da li je barem jednom broju ambasadora koji su zasadili po drvo na Bentbaši, naša zemlja ostala u lijepom sjećanju, i da li će se nekada vratiti 

Na samom kraju šetnice, doći ćete do mosta „Kozje ćuprije“.

Turizam, kultura i tradicija na jednom mjestu – www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.