Begova čorba je jelo koje se prije mnogo vjekova pripremalo plemićima ili begovima u Bosni. Za ovu čorbu važi vjerovanje da zbog svojih sastojaka ima osobine afrodizijaka. Na pitanje zašto naziv begova čorba niko nema konkretan odgovor. Kažu, da se zbog svog sastava i specifične gustine niko ne bi obrukao ni kad bi je begu poslužio.
Sastojci (za pet osoba):
100 g mrkve
50 g peršunovog korijena i lista
50 g korijena celera
50 g brašna
50 g maslaca
50 g bamije
1 žumance
50 g slatkog vrhnja
sol, biber, Vegeta
limunov sok
Priprema
Meso oprati u kuhati sa korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, procijediti i odvojiti od kostiju, pa iskidati na male komadiće (iskidati po nitima, ne na kockice). Zatim isjeckati mrkvu, celer i peršun.
U šerpu staviti maslac, lagano ga istopiti i napraviti svijetlu zapršku sa brašnom. Zatim zaliti supom u kojoj se kuhalo kokošije meso i povrće. Kuhati oko 15-tak minuta da tečnost izgubi brašnjav okus i postane bistro-gusta.
Zatim procijediti i dodati meso i povrće, sve zajedno prokuhati, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Nakon toga dodati skuhanu bamiju, koju smo kuhali sa limunovim sokom. Zatim je pomiješati sa žumancetom i slatkim vrhnjem.
Na kraju dodati još malo limunovog soka i mljevenog bibera.
(www.krstarica.com)
0 Comments