Begova čorba je jelo koje se prije mnogo vjekova pripremalo plemićima ili begovima u Bosni. Za ovu čorbu važi vjerovanje da zbog svojih sastojaka ima osobine afrodizijaka. Na pitanje zašto naziv begova čorba niko nema konkretan odgovor. Kažu, da se  zbog svog sastava i specifične  gustine niko ne bi obrukao ni kad bi je begu poslužio.

 

Sastojci (za pet osoba):

begova-corba250 g  kokošijeg mesa

100 g mrkve

50 g peršunovog korijena i lista

50 g korijena celera

50 g brašna

50 g maslaca

50 g bamije

1 žumance

50 g slatkog vrhnja

sol, biber, Vegeta

limunov sok

 

Priprema

 

Meso oprati u kuhati sa korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, procijediti i odvojiti od kostiju, pa iskidati na male komadiće (iskidati po nitima, ne na kockice). Zatim isjeckati mrkvu, celer i peršun.

U šerpu staviti maslac, lagano ga istopiti i napraviti svijetlu zapršku sa brašnom. Zatim zaliti supom u kojoj se kuhalo kokošije meso i povrće. Kuhati oko 15-tak minuta da tečnost izgubi brašnjav okus i postane bistro-gusta.
Zatim procijediti i dodati meso i povrće, sve zajedno prokuhati, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Nakon toga dodati skuhanu bamiju, koju smo kuhali sa limunovim sokom. Zatim je pomiješati sa žumancetom i slatkim vrhnjem.
Na kraju dodati još malo limunovog soka i mljevenog bibera.

(www.krstarica.com)


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.