Osobe koje svakodnevno ponavljaju iste pokrete (sa upotrebom miša i tastarure) i opterećuju uvijek iste zglobe najčešće stradaju od slabije pokretljivosti zglobova. Stalni bol u jednom ili više zglobova u šaci, laktu ili ramenu označava početak budućih ozbiljnijih problema sa hrskavicom i tetivama. Ljekovita masaža i biljna terapija poput one koja ukljčuje biljne otopine sa brezom i sljezom su korisne metode za očuvanje zdravlja zglobova.


Naučno je utvrđeno da svaka sedma osoba na planeti ima ove vrste problema. Bol u zglobovima (artralargija) je često neprijatna posljedica starosnih promjena u organizmu. Uzrok je iritacija specijalnih neuroreceptora (koji su smješteni u sinovijalnoj kesi bolnog zgloba). Redovna povećana opterećenja povećavaju rizik od bolesti. Ovu bol posebno imaju maseri, muzičari i osobe koje sjede u kancelarijama uz stalni rad sa kompjuterima.

Često stradaju osobe koje stalno drže mobitel u rukama (ruka je uvijek u istom položaju). Najveća prepreka u ličenjeu bolnih zglobova je složenost u otkrivanju jer se prilikom redovnog rendgenskog ispitivanja vidljive promjene ne uoče. To je uslovljeno velikom količinom varijacija manifestacije kliničke slike. Ljekari ovu bolest ubrajaju u prelazni stadijum patologije zglobova. Kompleksno liječenje treba odmah početi da se sprječe promjene na tetivama, zglobnim čašama i istanjenje zglobne hrskavice. Gimnastika, ljekovite masaže i biljne terapije mogu pomoći.


Ishrana treba biti bogata sa hranom koja sadrži vitamin E i antioksidanse. Ovakvih supstanci ima dosta u bundevama. Orašastim plodovima, lanenom sjemenu, suncokretovo i bundevine sjemenke, mekinje, voće, povrće i morska riba.
Napitak sa brezom za bolne zglobove-10 do 20 grama lišća ili pupoljaka od breze prelijte sa 500 ml ključale vode. Neka napitak stoji oko sat vremena. Pijte 100 ml nekoliko puta dnevno.

Biljne otopine sa brezom i sljezom


Biljna mješavina sa sljezom-usitnite 6 do 8 grama korjena sljeza. Stavite jedan sat vremena u 200 ml prokuhane hladne vode. Dodajte šećer ili med. Pijte dvije male kašike svakih dva sata tokom dana.


Ljekovita kupka za bolne zglobove-jednake količine grama, iglica i šišarki bora prelijte s ahladnom vodom. Kuhajte pola sata na umjerenoj temperaturi. Zatvorite smjesu u posudu i neka stoji 12 sati. Dobijenu ljekovitu tekućinu dodajte u vodu za kupanje u kadi. Za cijelu kadu se koristi litar i pol ekstrakta Za pola kade isupnjene sa vodom se koristi 0,75 l ekstrakta i za narednu kupku za noge se koristi 0,25 l od ekstrakta.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.