Prebirajući seharu uspomena, starih priča i crtica iz bosansko-hercegovačke historije i kulture kao cvijeće je zamirisala uspomena na jednu prostoriju zvanu bosanska soba.

Bosanska soba se sastoji od prizemnih sećija koje su obično postavljene duž zidova sobe. Naslonjači sećija nalaze se odmah ispod ispod pendžera. Na taj način se onaj ko sjedi na sećiji može osvrnuti na avliju i prostor ispred kuće. Zavjese na pendžerima su uvijek bile dio ručne radinosti i ručno izheklane.

Bosanska soba je na listi svjetske baštine UNESCO

Nerijetko su donošene u kuću kao dio miraza djevojke koja se tu udaje. Te zavjese su jedan od najljepših detalja koji se ističe u sobi. Na sredini sobe se nalazio drveni stočić za kahvu, a negdje u uglu sobe sinija/sofra koja je služila za postavljanje jela. S druge strane se nalazio drveni ormar u kojem se čuvala posteljina za spavanje, tako da se bosanska soba brzo i jednostavno mogla transformisati iz dnevne u spavaću sobu. Suđe u kojem se služila hrana u bosanskoj sobi, uglavnom je bilo od bakra, aluminija ili drveta. Jedinstven detalj svakako su i ručno rađeni dijelovi namještaja, rukama drvorezbara koja i danas dan predstavljaju prava umjetnička djela, te su uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Bosanska soba je vrlo važan segmenat prošlosti, ali i sadašnjosti našeg naroda, našeg bitisanja i bivanja. Sve ono što ona sadrži je od izuzetnog značaja za cjelokupnu arhitektonsku slagalicu Bosne i Hercegovine. Ranije je služila za odmor, za rahatluk, za ćejf u rane i kasne sate. Jeste ćejf, to je ono kada se pije bosanska kahva, kada se jede rahat lokum i kada se ašikuje sve dok zora ne zakuca na prozore, pa ko bliže djevojci, djevojka njegova. Uistinu bosanska soba nosi sa sobom nesvakidašnje priče u nesvakidašnjem ambijentu. Nažalost, pored muzejskih postavki i postavke Bosanske sobe u Bošnjačkom institutu rijetke su kuće u kojima danas možete popiti kahvu ili ručati u izvornoj i jedinstvenoj bosanskoj sobi.

Cijeli članak možete pogledati na linku.

 

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.