Sastojci:
150 ml. ulja
30 gr. maslaca
230 gr. brašna
Sastojci za sirup:
250 ml. šećera
300 ml. vode
1 vanilija šećer
[umetnime]
Dodatni sastojci:
2 kašike čokolade u prahu
1 kašika kakaa
2 kašike šećera
100 ml. tople vode
50 gr. čokolade za kuhanje
Sastojci za dekoraciju:
po ukusu otopljena mliječna čokolada
po ukusu sjeckani orasi, bademi, kokosovo brašno…
[umetnime]
Priprema:
Prvo skuhajte sirup od šećera, vanilija šećera i vode (kuhajte 3-4 minute na laganoj vatri). U posudi zagrijte ulje, dodajte komadić maslaca, te na zagrijano ulje dodajte brašno, miješajući sve vrijeme. Pržite brašno, dok ne porumeni i postane bronzane boje. Zatim lagano doljevajte sirup u smjesu od brašna, neprestano miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta. Sjedinite čokoladu u prahu, kakao i šećer, pa prelijte sa 100 ml. vode. Dobro umutite, pa dodajte u gotovu halvu. Dodajte još i izlomljenu čokoladu, pa sve dobro sjedinite. Gotovu halvu sipajte u silikonske kalupe… ili u manji pleh. Kada se prohladi, izvadite iz kalupa. Otopite mliječnu čokoladu, pa prelijte preko halve… pospite sjeckanim orasima, bademima, lješnjacima, kokosovim brašnom (po ukusu)…
[umetnime]
Izvor: recepti-svijeta.com
Foto: coolinarka.com
0 Comments