Đulbastije (ćulbastija) su orijentalno jelo koje se priprema na isti način kao i ćevapčići (mljeveno meso pečeno na žaru, katkad pod pepelom), s tim što su đulbastije spljoštene tako da izgledaju kao male pljeskavice. Mljevenoj junetini ili janjetini se doda češnjak, jaje, natopljen i iscijeđen hljeb, sol, papar, pa se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka. U nastavku vam prenosimo recept za pripremu đulbastija.
[umetnime]
Sastojci:
500 gr. mljevene junetine
400 gr. krompira
3 glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 jaje
2 kašike brašna
So, biber, Vegeta i ulje za prženje
Za pripremu bešamela:
Malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml. mlijeka
200 ml. vrhnja za kuhanje
Sir, so i biber
Priprema:
Luk sitno nasjeckati, a krompir i bijeli ruk narendati. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati 2 kašike brašna, so, biber i Vegetu. Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Bešamel pripremamo na sljedeći način. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajemo komadić putera, a nakon toga 2-3 kašike brašna. Miješajte da se ne stvore grudvice. Sipajte i mlijeko miješajući svo vrijeme. Nakon toga se doda vrhnje za kuhanje, so i biber. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, po želji). Prelijte đulbastije bešamelom i pecite 30-ak minuta u peći zagrijanoj na 220 stepeni. Zatim skinite foliju i pecite još 15-ak minuta na istoj temperaturi.
Izvor: Wikipedija/ recepti.com
Foto: opusteno.rs
0 Comments