Datule su vrlo učinkovite u liječenju anemije, jer su bogat izvor željeza. 100g datula sadrže oko 0.90g željeza, što čini oko 11% od preporučenog dnevnog unosa. A, željezo igra važnu ulogu u prenošenju kisika u krvi. Generalno, tinejdžeri i trudnice su grupe kojima je potrebno više željeza.

Pune su vitamina za oči

S obzirom na činjenicu da datule sadrže lutein i zeaksantin, one se često nazivaju “vitaminima za oči.“ Lutein i zeaksantin su poznati kao izuzetno korisni za retinu oka i makule jer poboljšavaju vid i spriječavaju eventualne štete na makuli , što se pogoršava starenjem. Ako želite da poboljšate vid, trebalo bi da jedete više datula.

Dobre su protiv diareje

Osim toga, datula sadrže kalcij, mineral važan za liječenje dijareje. Plus, datule mogu učiniti čuda za obnavljanje flore. Redovno konzumiranje datula stimulira proliferaciju dobrih bakterija u crijevima.

Baš kako datule mogu pomoći protiv dijareje, oni takođe stimulišu dobru probavu i eliminiraju toksine iz organizma. Ako patite od zatvora, trebalo bi ostaviti nekoliko datula u čaši vode preko noći. U toku noći, datule će ispustiti svoj sok koji je veliki laksativ, a pomaže funkciju crijeva. I to nije sve; datule i stimulišu metabolizam jer imaju visok sadržaj vlakana – 100g datula sadrže 8.5g vlakana.

Olakšavaju porod

Prema eksperimentu sprovedenom na Jordan Univerzitetu za nauku i tehnologiju, konzumiranje datula na redovnoj osnovi počevši 4 tjedna prije datuma poroda, može ublažiti bol i smanjiti krvarenje. Studija je pokazala da žene koje konzumiraju datule, imaju mnogo lakše porode u odnosu na žene koje nisu jele ovo voće. Osim toga, datula pomaže ženama da lakše prođu kroz postporođajne depresije i da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Regulišu težinu

Datula daje osjećaj sitosti i zapravo stimuliraju gubitak težine, kao rezultat mnogih hranjivih tvari koje sadrže. Uzimanje datula na prazan želudac ne samo da će regulirati rad crijeva, nego i nivo šećera u krvi. Ali, imajte na umu da, iako datule ne sadrže kolesterol, sadrže mnogo šećera, tako da prekomjerna potrošnja može dovesti do debljanja (1 kg datula sadrži 3000 kalorija).

Jačaju srce

Datule su se, također, pokazale kao korisne za probleme sa srcem, tako da se ljudima sa slabim srcem preporučuje konzumirati datule redovito. Ostavite nekoliko datula u čaši vode preko noći. U jutarnjim satima sjedinite datule i vodu. Možete piti nekoliko puta u toku dana.

Smanjuju visoki krvni pritisak

Iako datule sadrže malo natrija, one obiluju kalcijumom. A porcija od 5-6 datula sadrži blizu 80 mg magnezija, ključnog minerala za dilataciju krvnih sudova. Prema istraživanjima, 370 mg magnezija dnevno učinkovito može smanjiti krvni pritisak.

Prevencija udara

Zahvaljujući visokom sadržaju kalija, ovo nevjerovatno voće je korisno za održavanje zdravog nervnog sistema. Prema istraživanjima, rizik od moždanog udara se može smanjiti do 40% sa dovoljno kalijuma (oko 400mg dnevno).

Hrana za mozak

Osim toga, datule sadrže fosfor, što je odlično za mozak.

Pojačivač energije

Za optimalno povećanje energije, kombinujte datule i mlijeko, jer to će vam pomoći da dobijete maksimalnu količinu prirodnog šećera koje ovo voće sadrži (uključujući glukozu, saharozu i fruktozu).

Povećava libido

Za povećanje seksualnog nagona, potopiti nekoliko datula u kozje mlijeko i ostavite ih preko noći. U jutarnjim satima, izmiješajte voće i mlijeko, dodajte med i kardamon (začin) i popijte. Ova kombinacija je jednako korisna i za muškarce i za žene, jer jača tijelo i povećava nivo energije.

Izvor: healthylifeusa

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.