Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami?

Ovaj desertić je prvi lansirala kompanija McVitie i Price još 1927. godine i nazvala ga po vrsti narandži – jaffa. Od tada se prave u tri sloja – biskvit, narandža žele i preliv od čokolade.
Recept i fotografije za domaći jaffa keks smo pronašli na blogu Florencefinds.

[umetnime]

Sastojci (za 12 keksića):

135 gr. želea od narandže, narezan na kockice
1 kašika marmelade od narandže
125 ml. kipuće vode
2 jajeta
50 gr. šećera
50 gr. brašna
200 gr. tamne čokolade

jafa-keks-2


Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i nauljite mafin kalupe. Žele iseckajte na komadiće i izmiješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.

[umetnime]

Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmiješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-ak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.

Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu papirom za pečenje prije prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih pre toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.

[umetnime]

jafa-keks-3

Izvor: lifepressmagazin.com
Foto: lifepressmagazin.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.