Franjevački samostan Duha Svetog nalazi se u Fojnici, ispod brda Križ. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju nazočnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća, na osnovu čega se da zaključiti da su još u prvim desetljećima tog stoljeća, na području Fojnice imali manju kuću koja je naknadno premještena na lokaciju današnjeg samostana.

Franjevci su u Fojnicu došli prije oko 650 godina, najvjerovatnije iz Srebrenice. U Srebrenicu su došli jer je taj kraj bogat raznim rudama, srebrom, zlatom, živom. Tamo su došli radnici, katolici-rudari. U Fojnici su se radnici također bavili rudarstvom. Nastanjuju se u gradu Fojnici, na mjestu koje se zove Pazarišće. Tu su napravili mali samostan, crkvu i tu su organizovali fratarski život.

Nakon što su na tom mjestu napravili, te prostorije onda su na brdu Zahoru napravili posebno odmorište, mjesto na visokim stijenama. Tu su se povlačili u molitvu.

Samostansko blago

Franjevački samostan Duha Svetoga je od tada središnja točka duhovnosti u nekoć pretežito rudarskom naselju i okolici, o čemu svjedoče bogati samostanski muzej, knjižnica, te pismohrana u kojoj su pohranjeni neki izuzetno rijetki i vrijedni dokumenti, među kojima treba istaknuti ahdnamu, povelju iz osmanskog razdoblja kojom je vojskovođa Mehmed II. bosanskim franjevcima zajamčio sigurnost i omogućio slobodno djelovanje na ozemlju koje je osvojio. Povijesno i heraldički vrlo vrijedan Fojnički grbovnik se od davnina čuva u samostanu.

Aktualni (od 2009. godine) gvardijan fojničkog samostana je fra Nikica Vujica.

U listopadu 2011. crkva i Franjevački samostan Duha Svetoga su proglašeni nacionalnim spomenicima u BiH.

Prikaz fojničkog samostana, uz prizor biskupa Miletića i izdavanja “Ahd-name”, povelje kojom je franjevcima zajamčena sloboda rada u svom carstvu i slobodan povratak izbjeglih franjevaca 1463. godine na Hrvatskom katoličkom kalendaru u Bosni i Hercegovini za mjesec svibanj, 1930. godina.

Izvor: Wikipedia

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite turističko informativni portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.