Grickalica koju je lako uklopiti u svako jelo a ujedno smanjuje rizik od raka i čuva kosti i srce

Pitate se koje su to grickalice ?! Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – to su ni više ni manje sjemenke bundeve. Upravo one obiluju vrijednim nutrijentima te je konzumiranje male količine dovoljno da vas opskrbi odgovarajućom dozom zdravih masnoća, cinka i magnezija. Bile su predmet mnogih zdravstvenih istraživanja. Dokazano je da imaju niz dobrobiti za ljudsko zdravlje, počev od zdravlja srca do zaštite od nekih oblika tumora. I što je najbolje od svega jeste to da se mogu vrlo lako uklopiti u svaki jelovnik.

Šta sve sadrži očišćena sjemenka ?

Oko 28 grama očišćenih sjemenki bundeve sadrži 151 kaloriju, uglavnom iz masti i proteina. Ista ta količina sadrži 1,7 grama vlakana, 5 grama ugljikohidrata, 13 grama masti, od kojih su 6 grama omega i 6 grama masne kiseline, te mnoge druge važne sastojke za zdrav organizam.

Koje su uloge u zaštiti i kako smanjuju rizik od raka i čuva kosti i srce?

Smanjuje upalne procese

Sjemenke bundeve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E, a oni mogu smanjiti upalne procese u tijelu i zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kroz jedno istraživanje na miševima je dokazano da ulje sjemenki bundeve smanjuju upalu uzrokavanu artritisom bez nuspojava. Dok su životinje koje su primile protuupalne lijekove imale niz nuspojava.

Smanjuju rizik od raka

Kroz istraživanja je dokazano da prehrana koja sadrži ove sjemenke bundeve smanjuje rizik za razvoj raka želuca, dojke, pluća, prostate i debelog crijeva.

Čuva zdravlje prostate i mokraćnog mjehura

Upravo sjemenke bundeve mogu ublažiti simptome dobroćudne hiperplazije prostate, bolesti do koje dolazi do povećanja prostate, što naknadno dovodi do problema sa mokrenjem. Jednogodišnje istraživanje koje je provedeno na uzorku od 1.400 muškaraca sa dobroćudnom hiperplazijom prostate pokazalo je da svakodnevna konzumacija sjemenki bundeve dovela do ublažavanja simptoma bolesti i poboljšanja kvalitete života oboljelih. Dok su druge studije pokazale da konzumiranje sjemenki bundeve ili suplemenata na bazi sjemenke bundeve pomaže u liječenju prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura. Samo 10 g ekstrakta sjemenki bundeve je bilo dovoljno da kod osoba sa tim problemom poboljša mokraćnu funkciju.

Za zdrave kosti, srce i pritisak

Sjemenke bundeve su jedan od najbogatijih prirodnih izvora magnezija. Magnezij je potreban za oko više od 600 hemijskih reakcija u tijelu. Odgovarajuća razina magnezija u organizmu je neophodna za regulisanje razine šećera u krvi i krvnog pritiska, i za izgradnju i očuvanje zdravih kostiju te za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Poboljšavanju zdravlja srca

Kroz istraživanja je dokazano da sjemenke bundeve mogu sniziti krvni pritisak i holesterol, a znamo da su to dva glavna rizična faktora za razvoj bolesti srca.  Dokazano je i to da sjemenke bundeve povećavaju proizvodnju dušikovog oksida u tijelu. A on pomaže u širenju krvnih žila, poboljšanju krvotoka i smanjenju rizika za nastanak opasnih plakova u krvnim žilama.

Snižava šećer

Sjemenke bundeve, prah od sjemenki bundeve te sok od sjemenki bundeve mogu sniziti šećer u krvi, što je naročito važno za oboljele od dijabetesa koji teško održavaju optimalnu razinu šećera u krvi. Neka su istraživanja pokazala da uzimanja suplemenata na bazi sjemenki bundeve može smanjiti razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tip 2.  

Poboljšavaju probavu

Ove sjemenke su odličan izvor prehrambenih vlakana, a prehrana bogata tim vlaknima poboljšava probavu i zdravlje probavnog trakta te je povezana sa smanjenim rizikom za razvoj bolesti srca, dijabetesa tip 2 i debljine.

Poboljšavaju kvalitetu sna

Sjemenke bundeve su prirodan izvor triptofana, amino kiseline koja pospješuje uspavljivanje. Uz sve to, cink iz sjemenke bundeve pomaže pretvaranje triptofana u serotonin koji se zatim pretvara u melatonin to jeste hormon koji regulira cikluse sna. Poznato je da niske razine magnezija u organizmu loše utiču na kvalitetu sna.

Ukusne, praktične i prilagodljive svakoj kuhinji i jelovniku

U mnogim zemljama se posmatraju kao omiljena užina bilo sirove, pržene, slane ili neslane. Zbog svog blagog okusa odličan su dodatak smoothiejima, jogurtu i voćnim salatama. Koriste se kao dodatak salatama, supama ili jutarnjim žitaricama, u izradi hljeba, peciva ili kolača. Upotrebljavati se mogu cijele, krupno zdrobljene ili samljevene u prah.

Nadamo se da ste pronašli kvalitetnu informaciju o tome šta smanjuje rizik od raka i čuva kosti i srce

Izvor : zivim.gloria.hr

Pogledajte još korisnih savjeta klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.