Vosak u ušima ili „cerumen“ (medicinski naziv) je prirodna supstanca koju proizvode žlijezde u ušnom kanalu. Služi za podmazivanja i ima zaštitnu i antibakterijsku ulogu. Problem nastaje kada se pojavi začepljenje i sluh oslabi. Vosak se može akumulirati duboko u ušnom kanalu. Pretjerano taloženje voska se može javiti usljed suženja ušnog kanala izazvanog infekcijom ili bolestima (kože, kostiju ili vezivnog tkiva). Može se, također, pojaviti usljed nedovoljnog ili pretjeranog lučenja cerumena izazvanog nekom traumom, ili začepljenjem unutar ušnog kanala. Koji su to najbolji čistači cerumena?

Pojačano lučenje masti u ušima može se javiti usljed manjka omega-3 masnih kiselina, cinka ili magnezijuma. Neki od znakova prevelike akumulacije voska u ušima su bol, osjećaj punoće u ušima, neugodan osjećaj, buka (tinitus), privremen gubitak sluha i svrab. Postoje jednostavni prirodni preparati koji lako uklanjanju stvrdnutu mansoću iz ušiju ali čistači cerumena se ne smiju koristiti u slučaju probušene ušne opne.

Nijedan od preparata iz teksta nemojte naglo prskati u uho jer se tako mogu oštetiti bubne opne i unutrašnje uho. Vrelo ulje ne sipajte u uho jer se može oštetiti koža unutar ušiju ili bubna opna te uzrokovati infekcija.

Čistači cerumena

1. Čišćenje voska sa slanom vodom-ovo je najbolje sredstvo za uklanjanje masnoće (nagomilanog voska) u ušima. Rastvorite jednu malu kašiku morske soli u pola šolje tople vodi. Rastvor potom ukapajte u uši. Nagnite glavu da začeljeno uho bude okrenuto prema plafonu. U tom položaju ostanite 3 do 5 minuta. Potom se nagnite u suprotnom smjeru da se voda iscjedi iz uha.

2. Čišćenje sa hidrogen-peroksidom-hidrogen peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje masnoće iz ušiju. Hidrogen peroksid je pjenušav pa lako uklanja nakupljenu mast i drugu prljavštinu i nečistoće. Pomješajte jednake količine 3% hidrogen peroksida i vode. Nakapajte u uho. Neka rastvor bude u uhu nekoliko minuta. Potom nagnite glavu na drugu stranu da iscjedite višak.

3. Čišćenje sa maslinovim uljem-višak voska u ušima se može ukloniti sa maslinovim uljem (koje omekšava vosak) koji je onda lakše izvaditi iz ušiju. Antiseptička svojstva maslinovog ulja ukloniće rizik od infekcija. Ulje najprije blago zagrijte. Zatim 3 do 5 kapi nakapajte u začepljeno uho. Ostavite 10 minuta da vosak omekša. Glavu nagnite u stranu i uklonite ulje i vosak sa štapićima za uši.

4. Čišćenje sa sodom bikarbonom- soda bikarbona je vrlo efikasno prirodno sredstvo za uklanjanje voska iz ušiju. Dvije male kašike vode pomješajte sa ¼ kašike sode bikarbone. Nagnite glavu u stranu i sa pipetom nakapajte nekoliko kapi u začepljeno uho. Sačekajte deset minuta. Potom polako našpricajte toplu vodu u uho. Nagnite glavu u suprotnu stranu da iscjedite višak rastvora i rastvorenog voska. Sa mekom i čistom krpom očistite uho.


NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: www.jeftinije.hr


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.