Značaj hurme za postača:

Allahov Poslanik Muhammed s.a.w.s. imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe. Tokom posta, žeuldac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da je prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri u njoj se najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz žeulca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira.

Hemijski sastav:

Procenat šećera u hurmama iznosi oko 70%, proteina 20% i masti oko 3%.

Bogate su mineralima: kalijem, željezom, a sadrže i popriličnu količinu vitamina B i C.

Kao hrana za porodilje bogata su kalcijem i željezom i zbog toga se preporučuju trudnicama kao i u postporođajnom periodu. Količina kalcija i željeza dovoljna je i neophodna za stvaranje majčinog mlijeka, kao i za nadoknadu mlijeka koje se izgubi tokom dojenja. Željezo i kalcij su nakođer neophodni za razvoj dojenčeta, jer se smatraju važnim elementima koji ulaze u formiranje krvi i koštane srži.

Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama:

Nazivaju ih „vitaminima za oči“ zbog luteina i zeaksantina. Olakšavaju porođaj. Regulišu tjelesnu težinu. Snižavaju holesterol. Jačaju srce. Smanjuju krvni pritisak. Štite od moždanog udara. Zbog fosfora ih nazivaju hranom za mozak. Daju energetski stimulans. Odlična su hrana za bebe. Idealna hrana za postače. Jačaju zubnu caklinu. Povečavaju seksualnu izdržljivost.

Još neke zanimljivosti o hurmama:

Proizvode se u 35 zemalja svijeta na oko 2,9 miliona hektara. Palmino stablo hurme počinje davati plodove već u dobi od pet godina, a period davanja ploda traje do šezdesete godine starosti. Postoje različite vrste hurmi, prema nekim istraživanjima čak oko 550 vrsta. Uz obilje vitamina i minerala, hurma ima za oko 25% kalija nego banana, dok je količina masti, natrija i holesterola na niskom nivou. Šećeri predstavljaju najzastupljeniju komponentu u hurmama. Svi šećeri u hurmama sadrže mješavinu fruktoze, saharoze i glukoze. Dovoljna količina hlora, bakra, željeza, sumpora i fosfora također je prisutna u hurmi. Osim toga hurma sadrži i boron, kalcijum, kolbat, željezo, magnezijum, mangan, potasijum, sodijum i cink. Također je otkriveno da hurma ima potencijalnu sposobnost da uguši slobodne radikale koristeči različite metode, čak i unutar studija koje su našle mali sadržaj ukupnih fenola.

„Zatresi palmino stablo, prosut će po tebi datule svježe.“ ( sura Merjem 25 ajet)

Preporuka: posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.