Treba spomenuti da je salep u prahu osušeno, samljeveno korijenje od nekoliko vrsta divljih orhideja ili korjena orhideje. Do 20. stoljeća na ulicama su hodale salepbdžije i prodavali su salep.Na leđima bi nosili posude za salep sa dvije komore, jednu za salep, druga za vruću vodu i čaše. Nosili su i čaše iz kojih su svi kupovaali i pili salep.Nakon što neko popije salep, salepdžija opere čašu vrelom vodom i ona je spremna za drugog kupca. Otvaranjem slastičarnica ulična prodaja je zamrla a svaka bolja slastičarna imala je specijalna kuhala za pravljenje salepa. Neke od zaborava i danas čuvaju ovu tradiciju i u mnogim slastičarnama još uvijek možete kupiti domaći salep ili salep za ponijeti.

[umetnime]

Salep se priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja običnog kaćuna (lat. Orchis morio).  Drugi naziv za kaćun je vrani luk ili kukovec. Ovo je višegodišnja zeljasta biljka sa uspravnom stabljikom, koja može narasti do visine do 35 cm. Listovi kaćuna su sabljasti i sočni. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, skupljeni u klas. Ima dva korjena. Raste na vlažnim i suhim mjestima, u planinama, kraj potoka i na livadama. Kaćun je zaštićena biljka.

Slastičari tvrde da je za 1 kg salepa potrebno oko 1000 korjena biljke. Kaćun odnosno korjen kaćuna se bere na slijedeći način: iskopa se biljka, iz dva korjena treba otkinuti mladi korjen a onaj stariji treba ponovo zakopati u zemlju sa biljkom da bi nastavio rasti i ponovo proizvoditi zdravo korjenje.

Da bi se pripremio salep, potrebno je uraditi slijedeće: izvaditi korjen, oprati ga, očistite opne i kratko prokuhati slastičari kažu najbolje u surutki alo može poslužiti i obična voda. Korjenje se osuši na svježem zraku, pa u sušnici sve dok ne postane skoro kristalno prozirne, nakon toga se istuca u prah, prosije i čuva na suhom mjestu.

Gdje kupiti salep? Možete ga nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane, većim supermarketima i Badem buticima (Titova, BBI centar, Baščaršija). Pakovanje od 100 gr salepa u prahu je 4KM, čisti salep plaćate 10 KM za 50 g za 3 l napitka. Pakovanja gotovog salepa iz supermarketa ili prodavnica zdrave hrane možete odmah koristiti. Takav salep treba zaliti vrelom vodom (ili surutkom ili mlijekom) i napitak je gotov.

Recept za pripremu salepa:

Potrebni sastojci:

  • 1 l vode (umjesto vode, možete koristiti surutku ili mlijeko)
  • 1 kašika salepa u prahu
  • šećer
  • cimet ili đumbir

Pomiješajte salep sa čašom mlake vode i miješajte dok se masa ne ujednači. Stavite vodu na šporet i pustite da proključa, dodajte šećer i kuhajte neko vrijeme. Na ovo dodajte umućeni salep. Kuhajte na blagoj  temperaturi, sve dok ne dobijete gustu i sluzavu tečnost. Sipajte u čaše i po želji pospite cimetom ili đumbirom.

[umetnime]

Koje su zdravstvene koristi salepa?

Dobar je za sve upale crijevnog i probavnog trakta, stomaka, želudca. Obnavlja oštećenu sluzokožu probavnog trakta zaštitnim slojem, koji spriječava sva dalja oštećenja i oporavlja odnosno obnavlja i jača oštećenu sluzokožu. Dobar je kod dijareje i poboljšava rad crijeva i crijevnog trakta.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.