Sezona ljetnih godišnjih odmora budi asocijacije na morsku obalu, plaže, kupanje. Međutim, veliki je broj onih koji upravo u ljetnom periodu posjećuju planine. Tako smo i na Igmanu i Bjelašnici, u blizini Sarajeva, zatekli mnogo posjetioca koji ovdje provode dane godišnjeg odmora. Kažu da se na planini najbolje odmore.

Bjelašnica je dom mnogih tradicionalnih sela u kojima se posjetioci mogu upoznati sa tradicijom i kulturom starosjedioca. Najpoznatije i najposjećenije je Lukomir, mada mnoštvo kulture i tradicije starosjedioca može se vidjeti i i u Dejčićima, Šabićima i drugim selima koja krase ovu planinu.  Interesantno je da se na Bjelašnici u jednom danu desi promjena četiri godišnja doba.

Igman je planina sa ekstremno visokom koncentracijom ozona, pa je kao zračna banja izuzetno pogodan za treninge sportskih ekipa. Veliko polje je za vrijeme Olimpijade služilo za takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno s Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staza za nordijsko trčanje te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam. Na Igmanu se nalazi i jedinstveni lokalitet Mrazište (pojava toplotne inverzije), a najniža temperatura od -43,5 °C zabilježena je u januaru 1963. godine, zbog čega se ovdje nekada nalazilo uzgajalište srebrenih lisica.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.