Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta

BiH jeste mala država, ali ljepote i potencijali koje ima su zaista veliki. U nastavku pročitajte koji izvori ljekovitih voda i banjska liječilišta u Bosni i Hercegovini možete posjetit.

Banja Mlječanica, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica)

Banja se nalazi u prekrasnom prirodnom ambijentu, na obroncima Kozare. Osnovni moto „Mlječanice“ je „priroda uzvraća zdravljem“, jer se koristi prirodna sulfatno-sulfidna voda koja je stara preko 5000 godina. Danas se u njoj primjenjuju i druge metode liječenja i rehabilitacije.

Banja Reumal, Fojnica

Lječilište Reumal Fojnica je savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti. Zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne termalne vode, sofisticiranoj medicinskoj opremi, kadrovskoj osposobljenosti i dugogodišnjem iskustvu – ovdje se već decenijama postižu rezultati vrijedni svake pažnje. Posebno u oblastima rehabilitacije osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitacije, dječije rehabilitacije i rehabilitacije, te rehabilitacije sportista i sportskih povreda. Ovo je savršeno mjesto za liječenje, odmor i rekreaciju u kome se svakodnevna napetost i stres otapaju u zelenilu prirode, žubora voda i ljepoti pejzaža. Priroda Fojnice krijepi tijelo i razgaljuje dušu, a osoblje Reumala, svojom srdačnošću stvara ugođaj, da se tu čovjek, zaista, osjeća „kao kod kuće“.

Banja Sanska Ilidža, Sanski Most

Termomineralna voda “Sanske Ilidže” pripada kategoriji: kalcijum, magnezijum sulfatnih hipotermi sa blagom radioaktivnosti i temperaturom od 32 ºC. Takve vode su rijetko iz grupe termomineralnih voda, a prema svim raspoloživim podacima sigurno nema vode u bivšoj Jugoslaviji slične “Sanskoj Ilidži”. U Banji Ilidži se liječi: reumatizam zglobova, išijas, oboljenje kičme (okoštavanje zglobova), tuberkulozno oboljenje zglobo­va, rahitis, posljedice dečije paralize, hronično zapaljenje vena, šuljevi, ekcemi, trovanje olovom, zatim zapaljenje materice, strelinost i sl.

Banja Slatina, Banja Luka

Najveće slatinsko blago je izvor termomineralne vode koja se u modernoj medicini uspješno koristi za poboljšanje čovjekovog zdravlja i za prevenciju bolesti. Temperatura vode na vrelu iznosi 42 °C. Voda Banje Slatina blagotvorno djeluje na sve oblike reumatizma, na posljedice trauma, izvjesne oblike steriliteta – u prvom redu zapaljenskog i endokrinog porijekla, neuralgije, polineuritise, na arterijsku hipertenziju, funkcionalna i organska oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova.

Banja Vilina Vlas, Višegrad

Ljekovita svojstva vode potiču od termičkih, hemijskih i mehaničkih efekata, te minerala koje sadrži. Vrlo je značajan lako isparljivi plemeniti gas radon koji u organizam dospijeva putem kože i respiratornog sistema. Dokazano je da radon usporava procese starenja, smanjuje bol, podiže opštu otpornost organizma i povoljno djeluje na neke kožne, endokrine, respiratorne i alergijske bolesti. Primjenjuje se za liječenje reumatskih, neuroloških, ortopedskih, ginekoloških, gerijatrijskih i oboljenja disajnih puteva, kao i za posttraumatska i postoperativna stanja. Takođe se često koristi u preventivne svrhe.

Banja Vrućica, Teslić

Termomineralna voda, kao najvažniji prirodni resurs, geografski položaj i klima, te uređeni kompleks i izgrađeni kapaciteti, kao i ljudski faktor, doprinijeli su da danas Banja pruža veoma širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga. Zdravstveni programi, kongresni kapaciteti, sportsko-rekreativni sadržaji, wellnes, pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u predivnom prirodnom okuženju. O vodi sa vrela pored potoka Grabovca gdje je sada Banja Vrućica prenosila se s koljena na koljeno priča da je zdrava, da otklanja bolove i da podmlađuje. Termomineralna voda Banje Vrućice pomoći će vam također u oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti.

Slana Banja, Tuzla

Smještena na obroncima Majevice, a okružena planinama Konjuh i Ozren nalazi se Slana Banja. Korištenje i ljekovitost vode koja izvire u njenoj neposrednoj blizini poznata je više od deset vijekova, a njena zvanična ispitivanja i upotreba otpočeli su 1908. godine. Interesantno je da je prvi pacijent ovog lječilišta bio car Austro-Ugarske monarhije, Franjo Josip.

Minela Nuhić

Masazaminela


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

2 Comments

Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini (prvi dio) - domacin.ba · 13. Augusta 2021. at 10:07

[…] Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini (drugi dio) Categories: Domaćin o turizmu Tags: banja aquaterm olovobanja dvorovi bijeljinaBanja Gatabanja gata bigaćbanja guber srebrenicabanja ilidža gradačacbanja ilidža sarajevobanja kiseljakbanja laktašilicaljekovitostVoda Ljepotica […]

Krupa na Vrbasu - Priroda koja kreira pejsaže beskrajne ljepote - domacin.ba · 25. Decembra 2021. at 23:32

[…] Nastojimo kroz video priloge prikazati sve ljepote BiH i rijetko ostanemo bez teksta, ali ovdje smo ostali nijemi. Nijemi jer ovo je jedna od onih lokacija gdje je svaka riječ suvišna. Posjetite i uživajte u huku koji voda kreira, a koji je nevjerovatno opuštajući. Huku koji vas tjera naprosto da se zaljubite u ovaj biser prirode koji se nalazi na 25 km od Banja Luke. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.