Boravak u prirodi, nezagađen zrak, ljekovita svojstva voda, banje, zdravstveni i rekreativni centri pogodni za odmor – neka su od mogućnosti za razvoj banjskog liječenja i turizma u Bosni i Hercegovini. Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini su:

Banja Aquaterm, Olovo

Smještena je u samom središtu grada Olova, pored mjesta gdje se sastaju dvije planinske ljepotice, rijeke Bioštica i Stupčanica, stvarajući rijeku Krivaju. Termo-mineralna voda je poznata od davnih vremena, u njenu blagotvornost i ljekovitost uvjerili su se mnogi. Osnov terapije u Aquatermu predstavlja poznata oligomineralna (ima malo soli) ljekovita voda, koja liječi reumatske, neurološke i kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i još puno toga.

Banja Dvorovi, Bijeljina

Nalazi se 6 kilometara  od Bijeljine. Jedan je od najvažnijih turističkih resursa Semberije. Smještena je između rijeke Save i Drine i puteva koji preko Rače i Pavlović mosta iz Srbije vode u Bijeljinu, dalje do Banja Luke i Sarajeva. Banja Dvorovi ima ljekovitu termomineralnu vodu natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava, gdje se u savremeno opremljenom medicinskom bloku s uspjehom liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, dijabetes, blage neuroze i rehabilitaciona postraumatska stanja, također i prevencija od karijesa ispiranjem usta.

Banja Gata, Bihać

Nalazi se 15 kilometara od Bihaća, a do Cazina 25 kilometara. Ljekovite vode ove banje sadrže natrijum, kalcijum, sulfatne i hidrokarbinatne vode. Temperatura termalne vode Gata iznosi od 32°C do 39°C. Banja Gata predstavlja istinsku krajišku oazu u kojoj se gost može odmarati ali i potpuno posvetiti sebi i svom zdravlju. Šetnja lijepom okolinom, uz rijeku Unu i Koranu pruža potpuni ugođaj, a za one koji su za izazov tu je i rafting na Uni.

Banja Guber, Srebrenica

Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku grašu i bogatstvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova, cinka i gvožđa. Više izvora se nalazi u Srebrenici, sa različitim svojstvima mineralnih voda. Tako Mali Guber sadrži dva puta više željeza od Crnog gubera, te veće količine kalcijuma i magnezijuma, postoji i Voda za sinuse, koja značajno umanjuje i ublažava upalu i bolove sinusa, a upotrebljava se ušmrkavanjem. Očna voda je mala, ali ima najveću mineralizaciju. Ona djeluje kod raznih oboljenja sluzokože očiju, prije svega kod konjuktivitisa, a oni koji su je koristili tvrde da značajno poboljšava vid. Voda Ljepotica je naručito omiljena među pripadnicama ljepšeg pola, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom, čistijom kožom lica. Mnogi su korištenjem ove vode zalječili  i sa lica zauvijek uklonili akne i mitesere.

Banja Ilidža, Gradačac

Nalazi se na brežuljku sjevernog dijela grada, između dva vještačka akumulaciona jezera Hazna i Vidara, čije uređene plaže i trim staze omogućavaju pacijentima- posjetiocima da pored medicinske rehabilitacije i banjskog liječenja aktivno se odmaraju i uživaju u ljepotama kraja. Prirodna termalno- mineralna voda je alkalna, karbonatna, sulfatna i slabo murijatična, sa naročitim prisustvom Na, Ca i Mg. Voda je blago radiokativna sa sadržajem Radona.

Banja Ilidža,  Sarajevo

Udaljena je 7 kilometara od centra grada, 2 kilometra od međunarodnog aerodroma, u podnožju planine Igmana i blizu izvorišta rijeke Bosne poznatijeg kao Vrelo Bosne. Okružena velikim lijepo uređenim parkom i čuvenom Velikom alejom. Po svojim fizičko hemijskim osobinama voda je mineralna, sumporovita hiperterma sa dosta minerala iz više izvora. Zastupljeno je i tresetno mineralno blato. Ljekovitost mineralne vode je višestruko puta dokazana.

Banja Kiseljak, Kiseljak

Prvi pisani dokumenti o ljekovitosti mineralne vode koja izvire u srednje bosanskom mjestu Kiseljak datira još iz 14 stoljeća. Danas je tu tvornica Sarajevskog Kiseljaka poznata Bosni, a i mnogo dalje. Banja „Kiseljak- Hotel Dalmacija“ postoji od 1905 godine. Nakon rata je privatiziran i od tada kreću napori od strane investitora da se društvo pokrene čime bi se doprinjelo razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mjesta u Kiseljaku i šire. Ljekovita mineralna voda Kiseljaka pomaže kod bolesti metabolizma, bolesti jetre, žuči i žučnih vodovoda, bolesti probavnog sistema, te bolesti bubrega i mokraćovoda. 

Banja Laktaši, Laktaši

Ljekovita voda Banje Laktaši poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje još od antičkih vremena. Materijalni dokazi bez sumnje upućuju da je ljekovita voda korištena još u rimska vremena. Banjska voda se koristi za liječenje bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularnih bolesti, bolesti očiju, nervnih poremećaja, za tretman gerijatrijskih bolesti, kao i za rekreaciju i turističke svrhe. Voda je bistra, bezbojna, bez mirisa, bez sedimenta i sa malo gasnih mjehurića.

Drugi dio pročitajte klikom na link ispod banera.

Minela Nuhić

Masazaminela


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

3 Comments

Dobronamjerni prolaznik · 8. Aprila 2018. at 21:05

Postovani,

Biste li mogli stupiti samnom u kontakt, da mi pruzite neke osnovne podatke kako bih sto lakse odlucio gdje odvesti clana obitelji na placeno lijecenje u BiH? Unaprijed hvala!

Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini (drugi dio) - domacin.ba · 13. Augusta 2021. at 10:02

[…] Izvori ljekovitih voda i banjska lječilišta u Bosni i Hercegovini (prvi dio) Ecomedico Immuno med – Prirodni preparat za jačanje imuniteta […]

Zašto svaki organizam treba tekućinu i vodu? - domacin.ba · 23. Januara 2022. at 23:30

[…] stalnim kruženjem u našem organizmu. Ova krvna voda, ustvari, opere svaku ćeliju našeg tijela. Voda sprovodi toplotu kroz naš organizam. Ako ne pijemo vodu, ipak je svakodnevno unosimo hranom […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.