Jedini lunarni sat na svijetu još uvijek je u funkciji i nalazi se u Sarajevu. Izgrađena je u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begove džamije i jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini. Sarajevska Sahat kula je izgrađena u 17. stoljeću. Poslije požara 1697. godine kada je spaljena pod naletom Eugena Savojskog, Sahat kula je obnovljena. Naredna restauracija se desila 1762. godine.

Poslije austrougarske okupacije dograđen je gornji dio objekta, a sat su donijela dva sarajevska trgovca iz Londona 1874. Stari, turski sat, koji je do tada bio na ovoj kuli je već dotrajao. Stari sat je odnešen na Vratnik (naselje u Sarajevu) i smješten u Vratničku džamiju.

2015-12-28-09-08-10

Na Sahat kuli je ugrađen sat poznate engleske marke Gillett & Johnston. Lunarni sat je izrađen 1873. godine u Londonu.


Graditelj kule je Gazi Husrev-beg, jedan od najvećih bosanskih vakufa (zavještač) iz turskog doba. Prvi pisani trag o njoj datira iz 17. stoljeća. Kula ima 76 drvenih stepenika, poredanih u kvadratnom nizu, po kojima se penje muvekit (onaj koji određuje vrijeme) jednom tjedno da podesi vrijeme. Sat na kuli se podešava ručno, jer pokazuje vrijeme „a la turca“ (lunarni sat). Stoga se smatra da je Sahat kula jedini sat na svijetu koji pokazuje vrijeme po lunarnom kalendaru. Ovaj sat ponoć pokazuje tačno u momentu zalaska sunca u Sarajevu. Nekada je u dvorištu Begove džamije postojala je muvekithana (zgrada za osmatranje zvijezda i mjerenje točnog lunarnog vremena), u kojoj se na osnovu preciznih mjerenja i posude s vodom određivalo točno vrijeme namaza.

  1. godine sat je popravljen, a kazaljke i brojevi na sva četiri brojčanika su pozlaćeni. Kada u toku islamskog svetog mjeseca postaramazana sat na kuli otkuca 24 sata, vrijeme je iftaru (objed koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca). Nakon prvog otkucaja na Begovoj džamiji se pale kandilji (svjetla kojima se ukrašava munara na džamiji), a nakon toga sa Bijele tabije tradicionalno puca top, koji označava kraj posta.

Nacionalni spomenik BiH

Sarajevska sahat-kula je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a  na osnovu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.