Stari kozmetički recept za preparat koji jača tonus kože je jedna šolja kafe ujutro na prazan stomak. Čak, moderna istraživanja kažu da kofein učvršćuje kožu te je štiti od preranog starenja i pretjeranog isušivanja. Kafa podstiče dejstvo enzima usljed čega nastaju masnoće koje popravljaju uništeni zaštitni sloj kože. Tako se dehidracija smanjuje jer je suha koža podložna starenju i osjetljivosti.

Kozmetička industrija uspješno primjenjuje kafu u hidratantnim proizvodima za njegu koje epidermu pomaže samostalniju zaštitu (stimulisanjem unutrašnje proizvodnje lipida). Kofein se koristi u proizvodima za područje oko očiju jer jača mikro-cirkulaciju, kožu čini čvrstom eliminišući višak tečnosti. Natečenost očnih kapaka se ublažava nanošenjem ovakvih proizvoda tokom večernjih sati. Kofein je i aktivni sastojak mnogih anticelulitnih krema i krema za mršavljenje.

Sloj celulita čine nagomilane masti u ćelijama koje bubre. Izazivaju promjene tkiva i kolagenskih vlakana. Kofein sa lipolitičkim svojstvima podstiče mehanizam raščlanjivanja masti u nabubrelim ćelijama. Zbog toga se ćelije smanjuju. Koefin se dodaje u kreme za gubitak kilograma sa sastojcima koji dreniraju i poboljšavaju mikro-cirkulaciju. Ove kreme stimulišu razmjenu masti nagomilanu u ćelijama. Učvršćuju kožu, smanjuju gustinu takozvane guščje kože, smanjuju jastuke i masne naslage.

Bogatstvo aroma sadržanih u zrnu kafe je podstaklo kreatore parfema da ove materije ugrade u ženske i muške parfeme. U ženskim parfemima sa kafom preovladava topla i nježna aroma kafe dok su muški parfemi sa gorčom aromom.

Kafu treba čuvati u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi-što je najbolja opcija jer su najveći neprijatelji kafe vlaga i zrak. Kafi ne prija ni sunčeva svjetlost jer gubi svježinu. Kafu držite u hermetički zatvorenoj tamnoj posudi udaljenoj od izvora toplote.

Zanimljivosti o kafi

  1. Svježu kafu ćete uvijek imati ako koristite ručno ili električno samljevenu kafu.
  2. Svježe mljevena kafa uvijek ima jaču aromu od kafe koja je dugo stajala.
  3. Kafu možete kombinovati sa mlijekom, kakao prahom, cimetom, šlagom, alkoholnim pićima, sladoledom i slično.
  4. Za osobe koje imaju aparat za esspreso kafu i druge napitke konobari i barmeni savjetuju da u mlijeko dodate nekoliko kapi mineralne vode za bogatiju pjenu od mlijeka pod pritiskom.
  5. Za kafu sa šlagom možete dodati nekoliko kapi ruma prilikom mućenja šlaga.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: https://eurovip-brazil-kava.com/

www.amko.ba

Categories: Zdravlje

Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.