Islam je stigao na Balkan polovinom osmog stoljeća po Hidžri, tokom nadiranja osmanske vojne sile. Osvojili su grad Plovdiv 1363. godine, a zatim Sofiju 1385, da bi zauzeli cijelu zemlju 1393. godine. Osmanlije su ostale u Bugarskoj više od pet stoljeća.  Krajem 19. stoljeća, nakon Rusko-turskog rata, u kome je Turska poražena, veliki dio Bugarske je dobio autonomiju i  1908. godine proglašena je kraljevina Bugarska. U Bugarskoj je za vrijeme osmanske vlasti bilo 2.356 džamija, 174 tekija, 142 medrese i 400 vakufa. U Sofiji postoje tri džamije, od kojih je jedna pretvorena u crkvu, druga u muzej, a samo je jedna džamija otvorena za vjernike.

069

Kada dođete u Sofiju jedno od prvih mjesta, koje će vam turistički vodiči pokazati, jeste Trg tolerancije – u samom centru grada, na veoma maloj udaljenosti nalaze se sinagoga, crkva i džamija. Sofija, kao što to kažu i za Sarajevo, multietnički je grad, u kojem stoljećima žive različite religijske grupe..Džamija Banja Baši jedna je od najstarijih džamija na Balkanskom poluostrvu i spomenik kulture, a u njenoj neposrednoj blizini, u strogom centru Sofije, nalazi se i druga najveća sinagoga u Evropi. Kapacitet joj je 500 mjesta i jedina je aktivna džamija u Sofiji.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.