Čak i ako maline spadaju u skuplju vrstu voća, mnoge domaćice uživaju u pripremi zimnice upravo od ovog voća. Uz to, džem od malina možete pripremiti i od zamrznutih malina, mada morate znati da je i cijena ovako ostavljenih malina viša.
Ukoliko poštujete recept za spremanje domaćeg džema od malina, onda uvijek ide polovina količine šećera u odnosu na količinu voća. Pri tom se ovaj džem vrlo lako priprema. .
Poslijednjih godina je sve prisutnije spremanje zimnice sa džemfiksom. Međutim, iako takav način znatno ubrzava pripremu, ipak je drugačiji ukus džema pripremljen na potpuno prirodan način i sa džemfiksom.
Za spremanje domaćeg džema od malina biće vam potrebni slijedeći sastojci:
- 2 kg malina
- 1 kg šećera
Kako se pravi domaći džem od malina?
Domaći džem od malina je, u principu vrlo lako pripremiti, samo zahtjeva određeno vrijeme.
Prvo je potrebno da dobro operete voće i još bolje ga ocijedite.
Zatim, kada se potpuno ocijede poredajte maline u šerpu u kojoj ćete kuhati džem i ostavite da tako odstoje preko noći.
Kako se kuha domaći džem od malina?
Ovako pripremljene maline stavite na tišu vatru da se kuha. Važno je da šerpa u kojoj se kuva džem bude otklopljena. Vrijeme kuhanja je od 15 do 20 minuta, nema potrebe duže.
Kada sklonite sa ringle odmah skinite pjenu koja se uhvatila od kuvanja i ostavite džem 10 do 15 minuta, kako bi se stegao.
Zatim sipajte u pripremljene, sterilisane tegle i ostavite da se postepeno hladi.
Kada se potpuno ohladi, odložite tegle na hladno mjesto.
Još savjeta potražite klikom ovdje!
0 Comments