Priprema riže je jednostavna i laka, ali isto tako ima svoje nedostatke. Naime, baš kao i ostale žitarice, riža dovodi do debljanja i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
[umetnime]
Bijela riža je posebno štetna, i jedna šolja ima 200 kalorija, uglavnom čistog škroba bez mnogih drugih nutrijenata. Ipak, većina nas voli bijelu rižu, a ovaj članak će vam otkriti jednostavan trik kojim se smanjuje njena kalorijska vrijednost, ali se dodaju hranjive tvari u isto vrijeme. Doista, trik se sastoji samo od jednog i jedinog sastojka: kokosovog ulja.
Dr. Sudhair James, koji je sproveo istraživanje o hranjivim vrijednostima riže, objasnio je, “Rižu kuhamo kao i obično, jedina razlika je da prije nego što stavimo rižu u ključalu vodu, dodamo malo kokosovog ulja, oko 3% od količine riže. Nakon što je kuhana, ostavimo je u frižider oko 12 sati. ”
Objašnjenje iza ovog jednostavnog trika je sljedeće: prženjem ili drugim načinima kuhanja riža ne mijenja se škrob i zbog toga je riža teška za varenje.
S druge strane, postupak kuhanja bijele riže u kipućoj vodi čini iznimno lako probavljiv škrob, koji omogućava da ga naše tijelo lako pretvori u šećer onda u glikogen, a na kraju ga pohrani kao masti.
Ko-autor studije, dr Pushparaj Thavarajah, otkriva da “dodatak lipida (u ovom slučaju kokosovog ulja ili nekog drugog jestivog ulja) drastično smanjuje udio lako probavljivog škroba.
“To znači da ulje reagira s škrobom i shodno tome mijenja svoju strukturu. On dodaje da “hlađenje riže pomaže pojačavanju škroba u svom ‘jačem’ obliku, tako da riža ostaje manje kalorične čak i nakon što je ponovno grijana.”
Izvor: healthyfoodplans.net
0 Comments