Poznata je činjenica da 100 gr sirovog kiselog kupusa ima čak 20 mg vitamina C. Kiseli kupus sadrži još vitamin A, folne kiseline, magnezijum, željezo, fosfor, kalijum, kalcijum, natrijum, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12 pa se preporučuje vegetarijancima i veganima.
Crveni kupus je 7 puta ljekovitiji od bijeloga kupusa a sadrži i ljekovite antocijanine (otud crvena boja). Kiseli kupus sadrži probiotičke bakterije po čemu se razlikuje od bijelog kupusa. To je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata sa probiotičkim kulturama. Zato je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti uzrokovane disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.
1.Ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, na mikrofloru crijeva i peristaltiku čime pogoduje probavi. Pomaže u probavi masnih obroka.
2.Ubrzava metabolizam sa izlučivanjem štetnih tvari te čisti i regeneriše jetru. Čisti krvi, usporava starenje i jača otpornost organizma.
3.Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, djeluje protiv reume i upalnih procesa vena. Može se koristiti lokalno za ublažavanje svrbeža na koži usljed raznih alergijskih reakcija, manjih opekotina i uboda insekata (posebno pčele i ose). Na zahvaćeno mjesto stavite kompresu od lista kiselog. Omotajte sa zavojem ili gazom.
4.Na čelo stavite list kiselog kupusa protiv glavobolje. Omotajte sa gazom.
5. Za podizanje raspoloženja i općenito dobro zdravlje svakodnevno jedite 2 do 3 kašike naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju dosta kiselog kupusa su jači i otporniji. Zato se kiseli kupus preporučuje djeci, starijim osobama i osobama sa slabijim imunitetom.
6.Sok od kiselog kupusa ima dosta vitamina C,E, K i B te vitamina U (jedan od najrjeđih vitamina) koji je važan za liječenje čira na dvanaestopalačnom crijevu ili želudcu.
7. Postoji narodni recept za liječenje gluhoće pomoću soka od kiselog kupusa. Prije spavanja umočite vatu u ovaj sok i stavite u uho. Tako spavajte. Ujutro izvadite vatu iz uha.
8. Sok od kiselog kupusa djeluje protiv bakterija, gljivica. Štiti od uplanih procesa, pomaže kod čira i liječi mamurluk.
Trodnevna dijetalna ishrana sa kiselim kupusom:
Sa ovom vrstom dijetalne ishrane se može izgubiti do 3 kilograma u 3 dana. Pritom se obavi detoksikacija organizma. Prvi dan jedite do kilogram i pol kiselog kupusa raspoređenog u dnevne obroke. Pijte dosta vode sa nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu jedite do pola kilograma, jednu krišku hljeba i nekoliko kašika svježeg sira. Za ručak ponovite jutarnji obrok i dodajte jednu jabuku narezanu na kocke. Za večeru u kupus doajte dva kuhana krompira, 5 gr maslaca, malo luka i kim (ili neki drugi začin) pa sve malo isecite u tavi. Treći dan kombinujte sastojke iz prva dva dana prema vlastitim željama.
Recept za domaći kiseli kupus:
U plastično bure složite red rezanog kupusa, soli i začina (naprimjer, biber u zrnu, kim, komorač, vinova loza, jabuke ili mali komadi dunje radi žute boje). Nastavite tako dok ne potrošite 15 kg kupusa. Zalijte sve sa vodom dok voda ne prekrije kupus. Zatvorite hermetički. Držite kupus prvobitno mjesec dana na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli. Zatim bure sa kupusom premjestite na hladno mjesto (podrum, ostava, balkon). Držite na temperaturi ne većoj od 5° C. Ako bure nije napunjeno do vrha onda stavite na kupus veći i opran kamen ili najlonsku vreću sa vodom (kao uteg) da pritišće kupus u buretu.
NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”
Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.
Naslovna fotografija: www.slobodnadalmacija.hr
0 Comments