Smješteno na magistralnom putu M-16 na 25 kilometara južno od grada Banjaluke, izletište „Krupa na Vrbasu“ je postalo prepoznatljivo u Bosni i Hercegovini, entitetu Republici Srpskoj, regionu i šire, zbog prelijepih prirodnih slapova i starih vodenica, koje su još uvijek u funkciji. Ovdje se tradicionalno održava umjetnička kolonija, na kojoj prisustvuju umjetnici iz cijeloga svijeta. Prelijepa priroda i okruženje je najvažniji motiv umjetnika da stvore najnovija remek djela.

Ovo izletište je idealno mjesto za vikend odmore, ili duži boravak. Nećete se pokajati ako samo svratite da ga obiđete i zadržite se kraće vrijeme. Krupa na Vrbasu (rijeka Vrbas) se nalazi između dvije klisure, na mjestu gdje rijeka Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje. Sa njegove lijeve strane se ulijeva rijeka Krupa.

2017-09-28 13.28.41 2017-09-28 13.31.41

2017-09-28 13.31.13 2017-09-28 13.34.16

Tu je smješten pravoslavni manastir Sv. Ilija “Krupa”(datira iz 1289), u blizini kojeg se nalazi Strikina pećina, slapovi, mlinovi i izvor rijeke Krupe, crkva brvnara (iz 16 stoljeća) i srednjovjekovno utvrđenje-grad Greben (datira iz 1192 godine). Sve turističke tačke u Krupi povezane su pješačkim stazama. Kod ovog mjesta se nalazi Kameni most, poznat kao Djevojački most, koji je nevjerovatan prirodni fenomen.

Kako doći do slapova Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banjaluke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu.

Najbolji način dolaska je sopstvenim autom, biciklom, motorom ili nekim drugim ličnim prevoznim sredstvom. Javni prevoz ne nudi adekvatan red vožnje i trasu u skladu sa kojom biste mogli na efikasan način obići sve znamenitosti koje ovo mjesto nudi.

U centru Krupe na Vrbasu, na magistralnom putu, postoje oznake za skretanje ka slapovima, crkvi brvnari i manastiru. Ne morate brinuti da ih nećete uočiti.

Posjetu je najbolje započeti od slapova Krupe.

Slapovi Krupe – prirodni biser

Slapovi Krupe nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Neće ni vas, sigurni smo u to.

Kada skrenete sa magistralnog puta, idite prvu ulicu lijevo. Ovdje se znak baš dobro i ne vidi. Budite na oprezu.

Put je odličan. Mala strma, uska uličica će vas dovesti pravo na parking uz same slapove Krupe. Parking je besplatan, samo da znate.

Već ovdje ćete početi da uživate u svježini i ljepoti Krupe.

Još zanimljivih članaka o turizmu potražite na www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.