Limun-se može koristiti cijele godine za njegu kože u kozmetološke svrhe i u kućnoj radinosti. Limun je koristan za svježinu, izbjeljivanje i čišćenje kože pogotovo osobama preko 50 godina starosti. Izbjeljivanje se radi ako se na koži pojavi pigmentacija i kada sunce nije aktivno. Sa kriškom limuna treba nanijeti sok (iz voćke) na čisto lice uključujući područje oko očiju. Sok se brzo suši, pa se ova procedura može ponoviti nekoliko puta (sloj za slojem).

Lice postepeno počinje reagovati i javi se osjećaj „štipanja“ na nekim mjestima. Ako je peckanje kože na licu jako, onda lice treba isprati sa vodom. Ovakva njega pripremi kožu za hranjivu i hidratantnu podlogu/kremu. Hranjive kreme onda lako prodiru u ćelije kože. Nakon nanošenja limunovog soka direktno na lice i bez ispiranja sa vodom treba sačekati da se sok osuši na koži. Onda možete na otvorene pore staviti masku od jednog umućenog žumanjceta. Držite 15tak minuta. Koža postaje elastična i zategnuta. Proceduru sa limunom možete koristiti barem jednom sedmično.

Riblje ulje-je, također, odlično sredstvo za njegu kože. Kupuje se bez recepta u apotekama i trgovinama zdrave hrane. Riblje ulje hrani kožu, pegla bore, uklanja umor i obnavlja turgor kože (elastičnost potkožnog tkiva). Uklanja opuštenu kožu. Riblje ulje nema baš prijatan miris ali taj miris brzo iščezne. Riblje ulje možete staviti na lice, ruke, laktove i stopala. Skida se sa papirnom maramicom. Može se skinuta sa vodom bez sapuna i pjene. Masku od ribljeg ulja možete svakodnevno koristiti. Poželjno je, ponekad, napraviti pauzu da se koža odmori.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.