Potrebni sastojci:
Smjesa od tikve:
-115 g kremastog sira
-115 g pirea od tikve (svježa tikva ili izmiksana)
-1 veće jaje
-2 kašike šećera
-1/2 čajne kašike mljevenog đumbira
-1/2 čajne kašike mljevenog cimeta
-1/ čajne kašike mljevenog muškatnog oraščića
Biskvit:
-115 g maslaca
-340 g čokolade
-150 g šećera
-60 g čokolade za kuhanje
-150 g šećera
-50 g smeđeg šećera
-1 čajna kašika ekstrakta vanilije
-3 veća jajeta
-95 g višenamjenskog brašna
-2 kašike kakao praha
-malo soli
Način pripreme:
Rernu zagrijte na 180°. Napravite smjesu od tikve, miješajući zajedno sve sastojke, dok smjesa ne postane glatka. Smjesu ostavite po strani. Maslac i pola količine čokolade stavite u lonac i rastopite na laganoj vatri. Povremeno promiješajte, da se svi sastojci jednako pomiješaju. Maknite lonac s vatre i smjesu istresite u zdjelu za miksanje. Ostavite smjesu da se ohladi. Potom u smjesu dodajte slijedeće sastojke, ovim redoslijedom: šećer, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i jaja. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kako i so (sve suhe sastojke) i ovu smjesu dodajte u ohlađenu smjesu s čokoladom. Dodajte i preostalu čokoladu. Smjesu prebacite u kalup za pečenje (20×20 cm), koji ste namazali uljem. Na čokoladnu smjesu stavite nekoliko većih hrpa smjese s tikvom i nožem prođite kroz njih par puta.
Kolač pecite 40tak minuta, dok se sa strane ne počne odvajati od kalupa. Čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Ako na čačkalici ostane samo pokoja mrvica, znači da je kolač pečen.
0 Comments