malinaMalina (lat. Rubus idaeus) je grm koji potječe iz jugoistočne Europe. Raste samoniklo uz živice, rubove putova i šumaraka, a uzgaja se u vrtovima. Cvate od maja do jula, a raste od sredine ljeta do sredine jeseni. Cvjetovi su bijeleboje, a plodovi imaju crvenu boju. Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, omega 3 masne kiseline i vlakna. Elagična kiselina koju sadrži djeluje antikancerogeno, a resveratol usporava starenje. Fitonutrijenti u ovoj biljki sprečavaju širenje stanica raka i potiču ih na samouništenje, a ketoni potiču metabolizam masti i kontroliraju glukozu u krvi te tako pomažu u sprečavanju dijabetesa i pretilosti.

[umetnime]

Plodovi maline su jestivi i vrlo ukusni. Najbolje je pojesti ih svježe, ali možete od njih napraviti i ukusan džem, kolač, salatu, slatki umak, sladoled i još mnogo toga. Možete pripremiti i vrlo ukusan kašasti sok tako da izmiksate šalicu malina s bananom, jabukom, šalicom vode i nekoliko listova rukole.

Malina je lijek za snižavanje temperature

Malina je odličan lijek za visoku temperaturu kod prehlade i groznice, štiti od upala, jača imunitet, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog i probavnog sustava, liječi tegobe ženskih organa, pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda, ubrzava oporavak maternice nakon poroda, potiče stvaranje mlijeka, štiti od štetnih sunčevih zraka te smanjuje djelovanje slobodnih radikala. Odličan je izvor dijetalnih vlakana te tako pomaže u pravilnom funkcioniranju crijeva i održavanju zdravlja. Redovnom konzumacijom ovog voća ten postaje ljepši, a kosa jača. Ocat i sirup od ove biljke dobri su za jačanje srca i pomažu kod svih bolesti koje izazivaju groznicu. Ulje sjemenki čileanske maline štiti kožu od jakog sunca. Ovo ulje ima najviši prirodni zaštitni faktor, između 28 i 50 SPF, a koristi se i za liječenje svih upalnih stanja kože te za tretiranje bora i strija.
Za snižavanje temperature pomiješajte 500 grama izgnječenih malina s litrom prirodnog jabučnog octa. Nakon deset dana procijedite. Čaj od lišća ove biljke možete pripremiti tako da jednu žličicu prelijete sa šalicom vruće vode. Čaj možete koristiti za jačanje desni, ispiranje usne šupljine te kao oblog kod očnih oboljenja.

 


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.