Blagotvorna svojstva karakteriziraju med od maslačka koji ljudi koriste vijekovima. Med od maslačka ima terapijski učinak vrlo različite orijentacije. Med od maslačka je cijenjen zbog svoje pomoći u liječenju i obnovi jetre. Maslačak je odličan za razne oprašivače, a može se koristiti i za razne dijetalne recepte. Sa vama dijelimo recept za pravljenje meda od maslačka. Kod maslačka se može koristiti gotovo cijela biljka – listovi, cvjetovi i korijeni. Mladi listovi su odličan dodatak salatama, daju oštar, gorak okus smjesi. U nastavku vam donosimo recept i dobrobiti meda od maslačka.

Općenito, ne preporučuje se čupanje biljke iz korijena radi ishrane, jer to oštećuje biljnu populaciju.

Med od maslačka - recept i dobrobiti
Med od maslačka – recept i dobrobiti

Med od maslačka-sastojci

Cvjetovi maslačka 60, cca.

Voda 400ml

Smeđi šećer 190g

Šećer 190g

Pola limuna, sok i korica

Med od maslačka-postupak

KORAK 1

Uklonite stabljike maslačka i što više zelenih listova sa cvijeta. Zatim operite cvijeće i osušite. Stavite vodu u veliku šerpu i dodajte cvijeće. Pustite da provri i ostavite jedan minut. Zatim sklonite posudu sa vatre i ostavite da odstoji preko noći.

KORAK 2

Sljedećeg dana procijedite tekućinu kroz gazu ili čistu kuhinjsku krpu, iscijedite što više vode. Vratite tečnost u šerpu i bacite cvijeće.

KORAK 3

Zatim u šerpu dodajte šećer, limunovu koricu i sok, poklopite i dinstajte na laganoj vatri jedan sat. Med će se dodatno zgusnuti kada se ohladi, tako da se nemojte plašiti ako vam se na kraju vremena kuhanja učini rijedak.

KORAK 4

Ostavite da se ohladi na sigurnu vatru, a zatim prilagodite ukusu šećerom i limunovim sokom. Prebacite u sterilnu teglu i ostavite da se potpuno ohladi. Može da se čuva u frižideru do mjesec dana.

Ovaj jednostavan recept za med od maslačka je tako jednostavan za napraviti. Sa samo malo maslačka i šećera možete napraviti ukusan med koji ima ukus poput meda.

Med od maslačka je odličan je za dodavanje arome meda ledenom čaju, limunadi ili vašem omiljenom napitku.

Zdravstvene prednosti meda od maslačka su različite. Dugo se uspješno koriste u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama. Med se lako priprema, ali postoji mnogo načina da se to uradi.

Ljekovita svojstva meda od maslačka

Med od maslačka bogat je korisnim svojstvima zbog svog bogatog hemijskog sastava. Energetska vrijednost proizvoda na izlazu je oko 180-200 kcal na 100 g. Dakle, med sadrži sljedeće korisne tvari:

Fosfor, P – neophodan je za mišićnu i mentalnu aktivnost, učestvuje u većini hemijskih reakcija u organizmu, od njega zavisi metabolizam, rast ćelija, stanje srca, nervnog, koštanog i drugih sistema;

Kalij, K – poboljšava srčani ritam, provođenje nervnih impulsa, aktivnost mozga, a također regulira koncentraciju soli u tijelu, što sprječava nastanak edema;

Kalcij, Ca – važan za rast, zdravlje zuba, utiče na zgrušavanje krvi, osigurava kontrakciju mišića i još mnogo toga;

Željezo, Fe – isporučuje kiseonik u mišiće i druge unutrašnje organe, neophodan je za normalan tok metaboličkih procesa, pomaže imunološkom sistemu da se odupre agresivnom uticaju spoljašnje sredine;

Cink, Zn – obezbeđuje normalan nivo testosterona, štiti od mnogih muških bolesti, podržava funkcionisanje mnogih sistema, uključujući imunološki, nervni, poboljšava metabolizam;

Mangan, Mn – reguliše metabolizam ugljikohidrata i masti, proizvodnju inzulina, proces obnavljanja tkiva (mišićnog, vezivnog), potreban je za brže zacjeljivanje rana;

Tokoferol – to je antioksidans, vitamin E topiv u mastima, podržava funkcioniranje svih tjelesnih sistema, aktivno se bori protiv patoloških promjena povezanih s godinama;

B vitamini-grupe – podržavaju emocionalnu pozadinu osobe, pomažu u borbi protiv stresa i depresije, jačaju imunološki sistem, funkciju crijeva i mišića;

Vitamin K – sprečava razvoj krvarenja, poboljšava zgrušavanje krvi, jača vezivna tkiva, kosti, učestvuje u sintezi proteina;

Vitamin PP – jača krvne sudove, učestvuje u stvaranju mnogih važnih enzima i hormona (insulin, testosteron, kortizol i drugi).

Blagotvorni učinak

Biološki aktivne supstance čiste organ od toksina, regenerišu ćelije i pospješuju bolji protok žuči. Osim koleretskih i pročišćavajućih svojstava, med od maslačka ima i niz drugih blagotvornih učinaka:

  • jača centralni nervni sistem;
  • povećava tonus mišića;
  • povećava apetit;
  • poboljšava probavu;
  • smanjuje kiselost želuca;
  • stimuliše metabolizam;
  • liječi zglobove;
  • obnavlja kožu.

U djetinjstvu je med od maslačka vrlo koristan, jer sadrži bogat vitaminski i mineralni sastav, pomaže u jačanju imunološkog sistema. Uz njegovu pomoć lakše je liječiti prehladu i kašalj.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.