Otkrivamo vam recept za vjerovatno najinteresantniji i najukusniji hljeb koji ste ikada probali. Može se jesti sam ili kao kolač uz mlijeko ili kafu.

[umetnime]

Sastojci:

25 gr. gustina
250 ml. mlijeka
50 gr. maslaca
70 gr. šećera
1 kašičica vanile (ili ekstrakta vanile)
1/2 kašičice soli
1/2 kvasca (3.5 gr.)
375 gr. brašna

Za tamnije braon tijesto:

15gr. kakaoa + 1 kašika mlijeka

Za svijetlije braon tijesto:

5 gr. kakaoa + 1 kašičica mlijeka

Priprema:

1. Izmiješajte u šerpi mlijeko, vanilu, so i gustin. Zagrivajte na srednjoj temperaturi dok ne počne da se zgušnjava.

2. Odmah sklonite sa vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne sjedini. Prespite u drugu posudu i ostavite pola sata da se ohladi.

3. Nakon 30 minuta, dodajte brašno, šećer i kvasac. Mjesite rukama dok tijesto ne bude mekano i elastično.

4. Podijelite tijesto na dva dijela. Jedan dio prekrijte krpom, a drugi ponovo podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte 15 gr. kakaoa pomiješano sa kašikom mlijeka i mejsite dok ne dobijete homogenu boju. U drugi dio dodajte 5 gr. kakaoa koji se pomiješali sa kašičicom mlijeka i ponovo mjesite.

5. Dobili ste tri tijesta različitih boja – bijelo, tamno braon i svijetlo braon. Prekrijte ih krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati ili duže da naraste.
slika 1

6. Svako tijesto podelite na dva dijela. Jedan dio dalje dijelite na četiri dijela, a drugi na tri. Tako ćete dobiti sedam dijelova od svakog testa ili 21 dio ukupno.
slika 2

7. Napravite valjak dužine 20 cm od komada tamno braon tijesta i istanjite ga. Napravite valjak iste dužine od svijetlo braon teijsta i blago ga pritisnite kako bi primio nepravilan oblik. Obmotajte tamno braon tijesto oko svijetlog. Nema potrebe da ga obavijete cijelog.
slika 3

8. Istanjite komad bijelog tijesta da bude nešto duži i dovoljno širok da prekrije braon valjak. Uvijte ga oko braon tijesta i ponovite korake dok ne iskoristite svo tijesto.
slika 4

9. Istanjite svaki valjak dok ne dostigne dužinu 40 cm. Presijecite svaki na pola i poredajte u posudu za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite 1-2 sata.
slika 5

10. Zagrijte rernu na 170ºC. Premažite hljeb mlijekom. Pecite oko 40 minuta.
Prijatno!
Mlečni leopard hleb 2

Izvor: kucastil.rs
Foto. cocoebaunilha.com / nasilemaklover.blogspot/ kucastil.rs


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.