Muzej “Bitka za ranjenika na Neretvi” je idealno mjesto gdje možeš osjetiti sve čari borbe za ranjenika, osjetiti hladnoću februara u Jablanici, te vidjeti postavke kako se došlo preko vode do slobode a da se nisu ostavili ranjenici!

Bitka se pobjeđuje ili gubi prvo u srcu, pa onda na bojištu. O tome svjedoči i voz koji vodi u prošlost. Daleku prošlost u kojoj se pod vodstvom vrhovnog komadanta Tita na Neretvi se pisala historija.

Odluke koje donosimo, ne donose ni pobjede, a ni poraze, nego promjene. Tako je bilo i februara 1943. godine, kada je donesena odluka da se ruši most na Neretvi. Nije donijela ni pobjedu, a ni poraz, ali je promjenila tok ratovanja.

Navedena operacija, odnosno strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943.godine na široku teritoriju tzv. Bihaćke republike, kao i neuspjeh iste, u poslijeratnoj Jugoslaviji imao je važno mjesto u izgradnji memorijalne kulture i tradicije. Operacija je vođena u februaru i martu 1943.godine i tokom te operacije partizani su uspjeli spasiti blizu 4.000 ranjenika, uprkos združenom napadu Sila Osovine.

Tradicionalna nošnja na djedu čije ruke žuljevima ukrašene, ali uvijek pružene, ljubav koja nikad ne prestaje i srce od zlata je odlika Jablaničkog kraja. Osmijeh djeda krije sjećanje na brujanje vrijednog seoskog mlina.

Etnografska zbirka dočarava duh prošlosti hercegovačkog kraja u kojem su jedinstvene kuće slagane kamen po kamen. Iza kamenih zidova se krije tajna teškog života hercegovaca. Muzej “Bitka za ranjenika na Neretvi” omogućava Vam da doživite ovu jedinstvenu kuću kroz etno postavku.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.