Pod poštanskim uslugama podrazumijevaju se usluge koje obuhvataju prijem, prijenos i uručenje poštanskih pošiljki, kao i drugih pošiljki predviđenih nomenklaturom poštanskih usluga. Nomenklaturom poštanskih usluga su definirane sve vrste usluga, rasponi, težina poštanskih pošiljki, zone udaljenosti, skale vrijednosti za vrijednosne pošiljke i finansijske usluge, kao i načini utvrđivanja i određivanja cijena za pojedine poštanske usluge u unutrašnjem i međunarodnom prometu. Zavirimo malo u prošlost i pogledajmo koji su to muzeji pošte i poštanskih usluga u regionu.

Muzej pošte Beograd (Republika Srbija)

Poštansko-telegrafsko-telefonski muzej funkcioniše kao muzej u sastavu Javnog preduzeća „Pošta Srbije”.
Muzej se bavi prikupljanjem, proučavanjem, zaštitom i izlaganjem predmeta i dokumenata vezanih za rad i razvoj PTT saobraćaja.
PTT muzej je nastao kao rezultat potrebe očuvanja i zaštite predmeta i podataka u vezi sa istorijom srpske pošte.

Počeci prikupljanja eksponata za muzej mogu se pratiti od kraja 19. veka, tačnije od 1887. godine kada je donet propis po kome načelnik Poštansko-telegrafskog odeljenja rukuje bibliotekom i “albumom stranih maraka”.

poštar beograd

Nešto kasnije, 1888. godine, u Pravilniku o podeli poslova pri Poštansko-telegrafskom odeljenju, odredba o poštanskim muzealijama je proširena na: “prikupljanje zbirke starijih i novijih poštansko-telegrafskih predmeta i rukovanje istom zbirkom”.
Poštansko-telegrafsko-telefonski muzej je otvoren 31. jula 1923. godine, kada je donet i prvi Pravilnik o radu PTT muzeja.
Muzej je osnovan kao odeljenje Ministarstva pošta i telegrafa, a brigu o njemu vodio je Statistički odsek Opšteg odeljenja ministarstva.

Muzej se nalazi u centru Beograda (ugao Palmotićeve i Ulice majke Jevrosime), u zgradi koju je projektovao arhitekta Momir Korunović.

PTT muzej

Adresa muzeja:
Majke Jevrosime 13, Beograd

Telefoni: 011-3064-171
011-3064-172
011-3063-213
011-3063-278

Mapa

E-mail: pttmuzej@ptt.rs

Radno vreme:
Radnim danima od 10 do 15 časova
Svake prve subote u mesecu od 11 do 19 časova
Subotom (ako nije prva subota u mesecu) i nedeljom zatvoreno

Stručni obilazak muzeja:
Za organizovane i najavljene posete

Dolazak:
Gradske linije 2, 5, 10, 23, 24, 26, 27, 37, 40, 41, 44, 58, 79

Parking:
Muzej nema svoj parking prostor, najbliži je podzemni parking kod Skupštine grada Beograda

Servis:
Omogućen pristup osobama sa invaliditetom

http://www.pttmuzej.rs

Muzej pošte i telekomunikacija Polhov Gradec (Republika Slovenija)

Tehnički muzej Slovenija

Adresa: Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec, Slovenija

Telefon: +386 1 364 00 83

Tehnički muzej Slovenije

Radno vrijeme:

subota Zatvoreno
nedjelja 10–17
ponedjeljak Zatvoreno
utorak 10–17
srijeda 10–17
četvrtak 10–17
petak 10–17

www.tms.si, www.visitiljubljana.com,

Uprava: Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana
tel. +386 (0)1 436 16 06, 436 22 69, 436 34 83
www.tms.si, info@tms.si

Zbirke
Bistra kod Vrhnike: Bistra 6, 1353 Borovnica
tel. +386 (0)1 750 66 70, 750 66 72
Najveći slovenački muzej nalazi se na rubu Ljubljanskog barja u nekadašnjem kartuzijanskom manastiru u Bistri kod Vrhnike.

Radno vreme muzeja:
utorak-petak od 8.00 do 16.00 (u julu i avgustu od 10.00 do 18.00);
subota od 9.00 do 17.00;
nedelja i praznici od 10.00 do 18.00.
Ponedeljkom je muzej zatvoren.
Ponedeljkom i od 4.12. do 1. 3.  muzej je otvoren samo za prethodno najavljene grupe (+386 (0) 1 750 66 72, 041 957 146).

Pridružite nam se na subotnjim radionicama i nedeljnim prikazima načina rada starih mašina, tehnika i upotrebe oruđa koje su naši preci koristili u svakodnevnom radu, kao i na naučnom festivalu ili posebnim priredbama.
Program priredbi potražite na: www.tms.si

Posetite i postavku Muzeja pošte i telekomunikacija u Polhovom Gradcu.

Cene ulaznica
odrasli (individualne posete)    4,50 €
odrasli (u grupama od najmanje 20 osoba)    3,60 €
đaci, studenti i penzioneri (individualne posete)    3,00 €
đaci, studenti i penzioneri (u grupama od najmanje 20 osoba)    2,40 €
predškolska deca, osobe sa invaliditetom    besplatno
porodična ulaznica    12,00 €
ulaz u muzejski park    1,00 €

IZLOŽBENE PROSTORIJE

ODELJCI:

ŠUMARSKI ODELJAK

Ekologija šume, problem izumiranja šume, istorija rasprostranjenja šuma, šuma od praistorije do kraja XV  veka, šuma kao izvor energije, šuma kao izvor prirodnih resursa, šuma kao tvorac životne sredine, šumarstvo posle Drugog svetskog rata.

DRVNO-PRERAĐIVAČKI ODELJAK

Tesarstvo i piljenje kao oblici primarnog prerađivanja oblog drveta u polufabrikate i konačne proizvode od drveta, stolarski, kolarski i bačvarski zanati kao klasični oblici drvno-prerađivačkih zanata;  stara testera »venecijanka« koja još radi i furnirnica na vodeni pogon pretstavljaju dva važna tehnička spomenika drvno-prerađivačke struke.

SLOVENAČKI LOVAČKI MUZEJ

Istorija lova, lovačka organizacija, razvoj lovačkog oružja, kinologija i celovit prikaz vrsta divljači na teritoriji Slovenije.

RIBOLOVAČKI ODELJAK

Evolucijski razvoj riba, slatkovodne ribe u vodama Slovenije, zagađenje voda, istorija ribolova, ribolovačka organizacija, tehnike ribolova i tehnologija gajenja salmonidnih vrsta riba.

ELEKTRO ODELJAK

Osnove elektrike i magnetizma, proizvodnja i prenos električke energije, razvoj elektrifikacije Slovenije, multimedijski prikazi, eksperimenti Nikole Tesle.

ODELJAK TEKSTILNE RADINOSTI

Razvoj tekstilne tehnologije u Sloveniji, najvažnije tekstilne sirovine i zanati.  U muzeju se povremeno održavaju prikazi izrade tkanina na starim tekstilnim mašinama.

ŠTAMPARSKI ODELJAK

Počeci štamparstva, podloge i papiri za pisanje, štamparska boja, štampanje knjiga, knjigovezanje, kancelarijska tehnika. Povremeni prikazi livenja štamparskih slova, ručnog i mašinskog slaganja, ručnog štampanja na štamparsku mašinu, štampanja slika uz pomoć štamparskih klišea, šivenja knjige.

SAOBRAĆAJNI ODELJAK

Zbirka bicikala, motornih bicikala, automobila, Titovih automobila, zbirka automobila iz Nemačkog tehničkog Muzeja u Berlinu, zbirka motornih bicikala iz tvornice Tomos, ljubljanski tramvaj, izložba o snabdevanju motornih vozila gorivom.

ODELJAK POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Kolarska radionica, potkivačka kovačnica, vodenica i kovačnica oruđa, zbirka pogonskih mašina koje su se primenjivale u poljoprivredi (lokomobile, stabilni motori, traktori, čekrci). Izložba Od zrna do pogače (obrađivanje zemlje, setva, žetva, vršidba, mlevenje žita i pečenje hleba).

Mesto u kojem tehničko nasleđe i priroda pripovedaju bezbroj priča.
ISTORIJA BISTRE

1260–1782: kartuzijanski manastir

Kartuziju Bistra, takođe nazvanu “Vallis iocosa” (Vesela dolina), sagradila je grofovska porodica Spanhajm (Spanheim) u XIII veku. Pored  Žiča, Jurkloštra i Pleterji Bistra je bila jedna od četiri kartuzije na teritoriji Slovenije. Manastirsko zdanje neprestano je menjalo svoj izgled, usled zemljotresa i mnogobrojnih požara.
Kartuziju je raspustio nemački kralj Jozef II 1782. godine.

1826–1945: veleposed

godine manastir je kupio trgovac i fabrikant Franc Gale koji je zdanje u Bistri pretvorio u veleposed.  Nakon Drugog svetskog rata dvorac je postao „javno dobro“, a kratko vreme u njemu se nalazilo i sedište Uprave za šume. 1947. godine u ovoj se zgradi nalazilo sedište Instituta za šumarstvo Slovenije; upravo tada su i bile formirane prve šumarske, drvno-prerađivačke i lovačke zbirke budućeg muzeja.

Od 1951. godine: Tehnički muzej Slovenije

Tehnički muzej Slovenije ustanovljen je 1951. godine, a u oktobru 1953. godine otvoren je i za javnost.

Muzej pošte i telekomunikacija Zagreb (Republika Hrvatska)

 

Muzej pošte i telekomunikacija djeluje u sklopu Hrvatskog Telekoma d.d., a posjetitelje vodi kroz povijest pošte i telekomunikacija. U sklopu muzeja, uz stalni postav, možete pogledati muzejske i dokumentacijske zbirke te posjetiti knjižnicu muzeja.

Radno vrijeme muzeja je od 8 do 16 sati radnim danom, odnosno od 10 do 14 sati radnim danom za posjetitelje.
Ulaz je besplatan.

Pri organiziranim skupnim posjetima na raspolaganju Vam je stručno vodstvo.

Adresa:
Jurišićeva 13
Zagreb, Republika Hrvatska

Telefon: 01/ 49 11 589
Telefax: 01/ 49 11 588

Izložbe


Tematske izložbe muzeja održavaju se u poštanskim dvoranama Zagreba te poštanskim i telekomunikacijskim prostorima ostalih gradova. Uz tematske izložbe, koje su vezane uz poštansku i telekomunikacijsku djelatnost, muzej je priređivao i likovne izložbe akademskih umjetnika i likovnih amatera te djelatnika Hrvatskog Telekoma d.d. i Hrvatske pošte.

Aktivnosti


Osim svakodnevne muzejske djelatnosti, muzej ima stručna vodstva za organizirane skupne posjete. Muzej omogućuje služenje znanstvenom i stručnom literaturom iz svojeg fundusa te daje stručne upute učenicima i studentima.
Muzej je aktivan i na području izdavaštva – izložbe su popraćene katalozima koje izdaje muzej.

Povijest


Muzej pošte i telekomunikacija osnovan je 9. travnja 1953. godine. Tada je nazvan PTT muzej, a zadatak mu je bio da “sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području NR Hrvatske”. Prvim kustosom muzeja imenovan je dr. Vuk Simić Vakanović, poznat kao ugledni filatelist ali i veliki poznavatelj povijesti pošte.
Već u prvoj godini postojanja muzej je formirao temeljne zbirke (poštansku, telekomunikacijsku i filatelističku) te dokumentacijske zbirke (kartografsku, arhivu, fototeku, hemeroteku i knjižnicu).
Razvoj muzeja uvelike je usporen 1954. godine kada je, odlukom o osnutku jedinstvenog PTT muzeja za cijelu SFRJ, mnoštvo vrlo vrijedne građe prebačeno u Beograd, gdje se i danas nalazi.
Zbog nerazumijevanja osnivača, PTT muzej Zagreb biva zatvoren za javnost punih 45 godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske, muzej se nalazi u sastavu Hrvatske pošte i telekomunikacija, a 17. prosinca 1997., prigodom obilježavanja 110 godina javne telefonske mreže u Hrvatskoj, otvara svoja vrata javnosti.
Razdvajanjem HPT-a, 1. siječnja 1999. godine, muzej ulazi u sastav Hrvatskih Telekomunikacija d.d.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.